– Det tog ett tag att inse allvaret, säger Roger Danell som är kommunens chef för stadsbyggnadsförvaltningen.
Han ledde den krisstab som efter hand sattes ihop med personer ur olika berörda förvaltningar i kommunen.
Med facit i hand...
– Vi borde ha gått upp i stabsläge tidigare än vi gjorde, säger han.
Han erkänner att cyanobakterierna i Andträsket tog honom lite grann ”på sängen”.
– Det var lite oväntat. Men jag sov ändå rätt gott de där dagarna. Jag visste att vi hade duktigt folk som jobbade hårt för att att säkra nödvattenförsörjningen samt hitta lösningar för eventuella långsiktigt behov.
Luleå kommuns krisstab de aktuella dagarna ha pratat igenom vad som kunde ha skötts bättre under de dagar ”vattenkrisen” som det kallats på sina håll pågick i Råneå. Bedömningen är att det fanns tre saker som kunnat skötas bättre:
1) Informationen till Råneåborna,
2) Våga gå upp i stabsläge, hellre för ofta än för sällan,
3) Bättre medvetenhet om vad som hade varit nödvändigt för kommunens del om krisen blivit långvarig.
Enligt MSB, Myndigheten för samhällelig beredskap, ska friska icke handikappade invånare i Sverige på egen hand klara en nödsituation i 72 timmar, alltså tre dygn.
Efter de 72 timmarna anses att kommuner och andra myndigheter haft tillräckligt mycket tid på sig för att kunna säkerställa invånarnas liv och hälsa. Men Roger Danell erkänner att Luleå kommun inte hade vattenkrisen under kontroll inom 72 timmar.
Nu visade det sig till slut att de blågröna algerna som påträffades i Råneås vattentäkt Andträsket, inte producerade gift.
Roger Danell är nöjd med hur snabbt just dricksvattenproblemet löstes och tankar med friskt vatten ställdes upp i Råneå.
– Dricksvattenförsörjningen fungerade jättebra. Det är vi bra på i Luleå, konstaterar han.
Att några Råneåbor hämtade vatten ur blomvattentankar istället för färskvatten, förklarar han med att det handlade om ett misstag, att blommorna i Råneå vattnas ur en gammal färskvattentank som står uppställd i Råneå.
– Det är en tankvagn som är ganska sliten, men som är märkt ”rent vatten”. Men den ser inte ut som de färskvattentankar som ställs ut.
Ett problem blev försörjningen med hygienvatten, vatten att tvätta sig och till exempel diska i.
– Det fungerade inte.
Det tog tid innan kommunen fick fram vatten till duscharna i äldreboenden och omsorgsboenden. Om inte beskedet kommit hade Råneåpoolen fyllts med älvvatten via vattenverket för att Råneåborna skulle få tvätta sig. Man hade även försett Råneå badhus med vatten från älven med hjälp från Räddningstjänsten.
Kritiken från Råneåborna efter och under vattenkrisen har ofta gått ut på att det tog lång tid att få besked om algerna i Andträsket producerade gift eller inte. Roger Danell håller inte med om den kritiken.
– Det tog ändå inte så lång tid, med tanke på att vi fick jaga semesteröppna labb i hela Sverige. Till slut hittade vi ett i Skåne. Livsmedelsverket öppnade dessutom senare sitt semesterstängda labb för oss.
Roger Danell menar att det var helt rätt att gå ut med varningen till Råneåborna.
– Cyanobakterier är inte vanliga på de här breddgraderna. Men vi vet att mellan 30 och 60 procent av dem producerar gifter som påverkar bland annat lever och njurar. För oss var det självklart att ligga på den säkra sidan.
En slutsats av summeringen av arbetet, är att kommunen behöver en om-falls-analys. Vad hade hänt om vattenförsörjningen drabbats av en långvarig störning? Vad hade varit nödvändigt att göra då?
Läa mer: Faran inte över: Daglig bevakning av Andträsket