– Vi har ett väldigt stort överskott här uppe och vi ska inte vara oroliga för att det inte räcker till. Det gäller för de stora investeringar som bland andra LKAB planerar, men också för att överföra till andra områden, säger Christer Ljunggren, vd för Vattenfall vattenkraft.
Enligt den rapport som Region Norrbotten tagit fram är överskottet cirka 3000 megawatt (mw) i Norrbotten och norra Västerbotten. De framtida behoven fram till 2028, där bland andra Hybrit och Northvolts batterifabrik är inräknade, uppgår till 2400 mw.
Samtidigt trycker starka krafter på för att utbyggnaden av stamnätet nord-syd ska påskyndas, så att mer energi kan transiteras söderut och lindra den hotande elbristen i bland annat Mälardalen.
Ljunggren bekräftar bilden av överskottet och välkomnar en utbyggnad.
– Vi har en inlåsning här uppe som innebär mycket låga elpriser. Det i sin tur ger att vi har svårt att få avkastning på det vi producerar.
Även om energibehovet blir högre än överskottet är han övertygad om att situationen inte blir kritisk.
– Marknaden kommer att tillgodose att det finns el på rätt ställe vid rätt tillfälle. Bland annat har Vattenfall två vindkraftparker på gång, i Pajala och Gällivare kommuner, som kan bli verklighet. Vi investerar också i våra anläggningar i Luleälven som gör dem effektivare. Söderut, där det är mer trångt på land, planerar man för vindkraftparker till havs.
Tror du att frågan om att bygga ut fler älvar kan bli aktuell igen?
– Det vill jag inte spekulera i. Men älvarna har så starkt skydd i dag att det inte sker inom överskådlig tid.
Vattenfalls oro landar i stället i de processer som krävs när distributionsnätet ska byggas ut. Kraftiga elledningar på uppåt 150 kilovolt (kv), som exempelvis planeras till Hertsöfältet, kräver höga stolpar och breda ledningsgator.
– Tillståndsfrågorna tar lång tid. Det är väldigt svårt att hitta möjligheter i dag utan att det blir problem. Det är den stora utmaningen i elnätsförstärkningen och hotet mot den framtida elektrifieringen.
Samtidigt har Christer Ljunggren förståelse för att alla intressen, exempelvis från försvaret, rennäringen, skogen och besöksnäringen, måste beaktas.
– Oerhört viktigt att allt görs på rätt sätt. Men också viktigt att få svar i rimlig tid. Det finns stora fördelar, inte minst för klimatet.