Strax efter lunch trädde vi in på F 21 i Luleå. Då var bara ett fåtal personer på plats, men samtidigt som Natos flagga varsamt förbereddes för att hissas började allt fler ansluta.
De värnpliktiga Nove Manitski och Hampus Widebro från markförsvaret var de som fick uppdraget att hissa flaggan.
– Det känns bra, nervöst men det blir kul, sa Manitski.
När klockan slog ett var det dags. Militärer och personal från F 21, samt från andra förband som är på plats i samband med övningen Nordic Response, ställde upp i givakt framför flaggstängerna.
En stunds tystnad bröts sedan av två Gripenplan som flög över basen. Därefter hölls ett tal av flottiljchefen Peter Greberg och flaggan hissades.
– Det känns helt fantastiskt att få ha gått in i alliansen. Men också att som förbandschef få möjligheten att hissa Natos flagg här på F 21 Luleå garnison mitt under brinnande övning. Där vi övar det vi nu är satta att göra, att tillsammans kunna möta ett gemensamt hot, säger Peter Greberg.
Inträdet i Nato innebär jättemycket för Norrbotten, enligt flottiljchefen.
– Jag har haft jättemycket samverkan, dels med vår kommun och kommunalrådet Carina Sammeli och jag pratar också med vår landshövding Lotta Finstorp. Att vi måste se det här som en gemensam uppgift i regionen. Dels kommer intresset öka här, jag tror det kommer vara många förband som vill öva. Inte bara här utan också i Boden och Arvidsjaur, vilket innebär att infrastrukturen måste tas omhand.
F 21:s flygvapenförband har redan samövat med Natoländer i många år nu, inträdet i Nato tror Greberg kommer innebära fler inbjudningar till gemensamma övningar.
– Vi kanske kommer att åka i väg lite mer. Men framför allt tror jag också att intresset för att verka här uppe hos oss kommer att öka. För det här är ett geostrategiskt viktigt område just nu, där vi befinner oss med en ny landgräns som Nato har emot Ryssland.
Hur kommer F 21 växa i samband med det här?
– Vi är redan nu i det vi kallar en tillväxt fas. Redan innan vi lämnade in ansökan för lite drygt två år sedan så hade regeringen fattat beslut om att försvaret skulle växa med tanke på hur omvärldsläget ser ut. Det innebär att vi kommer utbilda fler värnpliktiga.
I dag utbildar F 21 205 stycken värnpliktiga, 2017 hade de 42. Målet är att kring år 2030 utbilda 400 värnpliktiga.
– Det kräver jättemycket, fler officerare, en större organisation och vi behöver mer lokaler. Så det är mycket som kommer hända här, men det ligger i vår normala plan och är ingenting som har med Nato medlemskapet att göra, säger Greberg.
Värnpliktiga Alice Lasu, 19, från Uppsala och Pontus Wärn, 19, från Stockholm var på plats vid ceremonin.
– Det känns bra. Det stärker bara vårt försvar och om man jämför med hur det var tidigare känns det inte som det finns något ytterligare hot om att man kanske behöver skydda något annat land, säger Wärn.
– Vi vinner mer än vad vi förlorar på det. Det är viktigt med tanke på omvärldsläget. Det är spännande att få vara en del av det, vi var ute i fält i torsdags när vi fick reda på det och det är lite speciellt att få vara här när det händer, säger Lasu.
Om det skulle bli aktuellt att värnpliktiga kallas till andra Natoländer, hur tänker ni kring det?
– För oss känns det väldigt långt bort, vi har precis ryckt in. Men det är som översten sa innan, vi har skyldigheter också och det är som det är, säger Alice Lasu.