Världsberömt projekt jubilerar

Olin-studierna firar 25-årsjubileum.Det som från början var ett forskningsprojekt om förekomst och riskfaktorer för astma och bronkit har utvecklats till en bred forskningsverksamhet.- Vi firar med ett vetenskapligt symposium med föreläsningar av världsledande forskare, säger verksamhetschef Eva Rönmark.

"Väl mött på symposiet", säger Bo Lundbäck, professor på Göteborgs universitet och tidigare chef för Olin-studierna. Han flankeras av Anne Lindberg, docent och överläkare på lungmedicin i Sunderbyn, Eva Rönmark, verksamhetschef för Olin-studierna, och Linnea Hedman, medicine doktor, forskare och beteendevetare.FOTO: Pär Bäckström

"Väl mött på symposiet", säger Bo Lundbäck, professor på Göteborgs universitet och tidigare chef för Olin-studierna. Han flankeras av Anne Lindberg, docent och överläkare på lungmedicin i Sunderbyn, Eva Rönmark, verksamhetschef för Olin-studierna, och Linnea Hedman, medicine doktor, forskare och beteendevetare.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-09-24 06:00
Olin står för Obstruktiv lungsjukdom i Norrbotten. Och under de 25 år som studierna pågått har
50 000 norrbottningar på olika sätt deltagit.
Förutom ny kunskap har Olin-studierna bidragit till metodutveckling inom den kliniska epidemiologin om lungor och luftvägar och studierna har många gånger varit de första som publicerat resultat som ifrågasatt gamla sanningar.
Astma och KOL
- Vi har till exempel kunnat visa att hund eller katt i hemmet inte medför större risk för att barn ska drabbas av astma eller allergier. 83 procent av dem som har uppvisat allergi mot katt vid sju års ålder har aldrig haft katt i hemmet, säger Eva Rönmark.
När det gäller KOL har studierna visat att långt mer än hälften av personer med sjukdomen inte är diagnostiserade.
- Vi har också kunnat visa att 50 procent av äldre rökare har KOL. Bland ickerökarna drabbas en av 1 000 av sjukdomen, säger Anne Lindberg, docent och överläkare på lungmedicin i Sunderbyn.
I dag utgörs Olin-studierna av en tvärvetenskaplig forskningsgrupp bestående av flera olika yrkeskategorier som läkare, beteendevetare, hälsoekonom och statistiker.
Samarbete pågår med flera europeiska länder, då framförallt nordiska länder och USA.
Flera världsdelar är eller har varit involverade i samarbetet, alltifrån USA i väster till Syd-Korea, Vietnam, Indonesien och Nya Zeeland i öster.
Doktorsavhandlingar
Olin-studierna har hittills resulterat i uppemot 200 vetenskapliga publikationer och tio doktorsavhandlingar. Dessutom har data från studierna ingått i ytterligare ett stort antal doktorsavhandlingar.
Huvudman för studierna är Norrbottens läns landsting.
Finansieringen utgörs av forskningsanslag från i första hand Vetenskapsrådet, Hjärt- och lungfonden och Astma- och allergiförbundet.
Öppet symposium
25-årsjubileet firas med ett vetenskapligt symposium om astma och KOL med föreläsningar av världsledande forskare inom områdena.
- Docenten och biträdande
professorn Matthew Perzanowski från Colombia University i New York ska föreläsa om barnastma. Han har arbetat här och är den femte doktoranden i Olin-studierna, säger Bo Lundbäck, professor vid Göteborgs universitet
och tidigare chef för Olin-studierna.
Jubileumssymposiet är öppet för alla intresserade.
Det inleddes i går och fortsätter i dag i landstingshuset i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om