Världens nordligaste moské

Här är de första skisserna på världens nordligaste moské. Byggnaden ska rymma oliv- och dadellundar, böneplats för 500 personer och en minaret med utsiktsplats över Hertsön.Kostnaden beräknas till runt 40 miljoner kronor. Och nu börjar jakten på kapitalstarka finansiärer.- Vi kommer ta upp kontakten med Dubai, säger Ayse Duyar, islamska föreningen.

Hertsöbon Maj Töyrä, 83, är positiv till en moské på Hertsön. "Det är bra att alla får plats".

Hertsöbon Maj Töyrä, 83, är positiv till en moské på Hertsön. "Det är bra att alla får plats".

Foto: Kurt Engström

Luleå2013-02-08 06:00

LULEÅ

Sedan arkitekten Hans Walloschke och hans byrå Hoj fick uppdraget att rita moskén på Hertsön i Luleå så har han lånat in alla böcker om islamsk arkitektur som går att uppbringa.

Men när de första skisserna för världens nordligaste moské presenterades på torsdagen var det ändå en stram skandinavisk design som stod i centrum. Byggnaden kommer bli 1 000 kvadratmeter stor i två plan och plats kommer att finnas för 500 personer vid speciella högtider som ramadan och fredagsbön.

En minaret med utkiksplats över Hertsön finns också i planerna. Den traditionella kupolen på taket kommer att ersättas av ett 200 kvadratmeter stort åretrunt-växthus.

- Vi vill ha växterna som beskrivs i Koranen. Till exempel olivträd och dadelträd och fikon. Fet blir som paradiset och det är viktigt att visa barnen hur det berättas i Koranen. Paradiset ska finnas i byggnaden, säger Ayse Duyar, islamska föreningen.

Föreningen är mycket nöjd med arkitektbyråns förslag.

- Det ser mycket modernt ut och det är bra, säger Ayse Duyar.

Byggnaden kommer att riktas åt Lerbäckshållet, vilket är riktningen mot muslimernas heliga plats i Mekka. Enligt Hans Walloschke är idén på det stora växthuset mycket bra.

- Det kommer också bli en byggnad med intressanta tekniska lösningar och delar kommer också kunna kallställas för att inte förbruka onödig energi, säger han.

I och med att ritningarna börjar tas fram kommer också Luleå kommuns planprocess påbörjas. Och i praktiken kan moskébygget påbörjas redan till våren 2014. Men först måste runt 40 miljoner kronor skakas fram. Summan för markköpet och ritningarna har redan bekostats av muslimer i Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn.

- Direkt när vi får ritningarna kommer ett antal av våra kontakter kontaktas, säger Ayse Duyar och nämner att ett antal internationella fonder är intresserade.

Föreningen kommer också ta upp kontakten med den person i Dubai som tidigare var intresserad, men som drog sig ur när projektet dröjde.

Ayse Dyuar tror att finansieringen kommer att lösa sig, inte minst med tanke på det kontaktnät föreningen har.

- Vi här i styrelsen är från Afghanistan, Burma, Turkiet och Somalia. Vi är en grupp som är spridd över hela världen, säger hon.

Men helt enkelt är det inte. Finansiärer har hört av sig, men deras avsikter överensstämmer inte med föreningens.

- Vi är öppna för alla internationella fonder. Så länge de inte vill styra oss. Det är mycket viktigt. Det finns fonder som vill att vissa grupper och inriktningar ska bestämma mer. Det vill vi inte. Moskéns syfte är att ge det behov som finns här i Norrbotten, inte sprida islam. Vi är tre organiserade grupper här, shia, sunni och Ahmadiya. De tre grupperna ska alla känna sig hemma här, säger hon.

Närmaste nuvarande moské finns i Uppsala. I moskén i Luleå kommer det även finnas kontor, bibliotek, café, utställningsytor och en butik som säljer islamska föremål.

FAKTA Kända och okända moskéer

Blå moskén - Istanbul. Lät byggas av den osmanske sultanen Ahmed I mellan 1609 och 1616, och arkitekturen är delvis inspirerad av Hagia Sofia. Blå moskén är en populär utländsk benämning på moskén, men det officiella namnet är Sultan Ahmed-moskén.

Fittjamoskén - Fittja. Började byggas 1998 och stod klar i april 2007, ägs av Islamiska Kulturföreningen i Botkyrka.

Den 27 september 2012 blev Fittja moské känd i hela Sverige då man som första svenska moské fick tillstånd att göra böneutrop från sin minaret.

Den heliga moskén - Mekka. Al-Masjid al-Harām , "Den heliga moskén", är den största moskén i världen, belägen i staden Mekka i Saudiarabien. Den omger Kaba, platsen dit muslimer vänder sig vid de dagliga bönerna, och anses av muslimer vara den heligaste platsen på jorden.

Baitun Nasr moskén - Oslo. Nordens största moské som invigdes 2011. Rymmer 5 000 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om