Världens barn delar ut pris
58 skolor i Norrbotten är med och avgör vem som får priset "World´s Children´s Prize.- Det känns jätteviktigt, säger Noomi Westling Öhman i klass 6 A på Mandaskolan i Luleå.
Mandaskolans elever dansade och sjöng i samband med att de som nominerats till "Worlds Children Prize" tillkännagavs. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: Bengt-Åke Persson</_Bildtext Fotobyline>
Foto: Bengt-Åke Persson
53 500 skolor med 24 miljoner elever i 101 länder är anslutna.
Senast röstade 7,1 miljoner barn. Priset delas ut till personer som gjort enastående insatser för barnets rättigheter och demokrati.
I går presenterades de nominerade till priset på en rad presskonferenser runt om i världen. Mandaskolan i Luleå är en av skolorna som deltar i omröstningen.
I april presenterades vinnaren, de två andra kandidaterna får var sitt hederspris.
De nominerade till Worlds Childrens Prize är:
Cecilia Flores-Oebanda som nomineras för sin 20-åriga kamp mot barnarbete och människohandel. Cecilia Flores-Oebanda började själv arbeta som femåring och hon har gjort det till sin livsuppgift att kämpa för de fattigaste och mest utsatta barnens rättigheter. Hon grundade organisationen Visayan Forum som har räddat tiotusentals flickor från slavarbete och människohandel.
De arbetar förbyggande på landsbygden och i städer för att barn ska slippa bli utnyttjade. Cecilia Flores-Oebanda har påverkat lagstiftning i Filippinerna och omvärlden så att barn har fått bättre skydd. Trots ständiga dödshot ger hon inte upp.
Monira Rahman som nomineras för sin orädda kamp för att få stopp på det våld i Bangladesh som sker med hjälp av frätande syra och bensin som tänds på. De flesta som skadas är flickor, men också kvinnor, pojkar och män attackeras. Orsaken är för flickorna ofta svartsjuka och för männen osämja om mark.
Även tidigare skedde många attacker med syra, men allmänheten kände inte till det, tidningarna skrev inte om det. Det har Monira Rahman ändrat på. Hon var med om att skapa ASF, Acid Survivors Foundation, Syraöverlevarnas organisation, för alla dem som överlevt attacker med syra och bensin.
Murhabazi Namegabe som nomineras för sin över 20 år långa och farliga kamp för barnen i det krigshärjade Demokratiska Republiken Kongo. Sedan 1989 har Murhabazi Namegabe genom organisationen BVES befriat 4 000 barnsoldater och över 4 500 flickor som blivit sexuellt utnyttjade av väpnade grupper, samt tagit hand om 4 600 ensamma flyktingbarn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!