Kommunpolitikerna är avvaktande i brofrågan. De vill vänta in utredningen om hur Luleå skärgård ska utvecklas.
– Det arbetet ska vara klart om ett år och då vet vi vad medborgarna tycker, säger Yvonne Stålnacke, socialdemokratiskt kommunalråd.
Går det att utveckla skärgården utan en bilbro till Sandön?– Ja, det tror jag. Det är inte alla som är för en bro överhuvudtaget. Redan förra gången det utreddes sa man väl nej till bilbro.
Anders Josefsson, moderaternas gruppledare, har inte tagit ställning till brotyp eftersom frågan inte varit aktuell. Han tror dock på bro.
– Luleå kommun har Sveriges största skärgård med 1 300 öar men den är svårtillgänglig. En bro är ett måste om vi ska lyckas utveckla besöksnäringen i skärgården.
Han gissar att en gång- och cykelbro med möjlighet för uttryckningsfordon att ta sig över är mest realistiskt i närtid.
– En bilbro innebär en helt annan investeringsnivå. Då måste vägarna på ön förbättras och det måste ske i samråd med markägarna, säger Anders Josefsson.
Jan Nyberg, gruppledare för miljöpartiet, är medveten om att det finns ett intresse från både fastboende och fritidshusägare på Sandön för bättre förbindelser. Han ser en gång- och cykelbro som främsta alternativ.
– Det är lätt att vara populist och säga att vi ska bygga en bro. Det måste vägas mot andra behov, som andra gång- och cykelvägar.
Han välkomnar engagemanget som finns i skärgårdsfrågor och menar att ska Luleås skärgård utvecklas behövs bättre förbindelser till öarna. Både för kommuninvånare och turisters skull.
– Det gör vi i första hand med bättre båtförbindelser. Men jag är medveten om att det ibland finns behov att få ut tyngre utrustning. Då finns vintervägen som ett alternativ, säger Jan Nyberg.