Varierad beredskap inför svininfluensan
Beredskapen inför svininfluensapandemin skiljer sig åt mellan länets kommuner och myndigheter. På regementet i Norrbotten anser man att man redan har en god beredskap medan Räddningstjänsten i Luleå ska påbörja sin planering efter semestern.- De större kommunerna har oftast mer resurser än de mindre, säger Karin Börjesson på länsstyrelsen.
Tester tas av virus A känt som svininfluensa. Foto: scanpix
Foto: Eduardo Verdugo
Ny uppmaning
- Det här är något vi har jobbat med sedan fågelinfluensan, säger Karin Börjesson, enhetschef för krisförvaltningen på länsstyrelsen. Vi har samlat in uppgifter om läget i kommunerna under våren och i juni gick vi ut igen med en ny uppmaning att kommunerna skulle se över sin planering inför en pandemi.
Hon säger att det varierar mellan kommunerna hur långt man har kommit i förberedelserna.
- I de större kommunerna har de bättre resurser och större möjligheter medan en del mindre kommuner inte kommit lika långt.
Karin Börjesson menar dock att länets samhällsfunktioner inte kan undgå att drabbas av den stora frånvaron.
- Det kommer att vara störningar i verksamheten, det går inte att komma ifrån. Och vården kommer att vara särskilt utsatt.
Utsatt grupp
Vid regementet i Norrbotten tycker man att beredskapen är god och regementsläkaren Liselott Tano, anser att de värnpliktiga är en särskilt viktig och utsatt grupp.
- De värnpliktiga rycker in på måndag och då ska de få all information om vad som gäller. Den 17 augusti beräknar vi att ha hela planeringen färdig.
Regementet planerar att vid behov öppna särskilda sjukhusavdelningar för de som insjuknar, där de kan hållas isolerade i sju dagar, enligt de riktlinjer som finns.
- Vi har också stor kapacitet att vaccinera eftersom vi vaccinerar utlandsstyrkan, anser hon.
Luleå kommun har ännu ingen särskild plan för svininfluensen men en allmän handlingsplan för pandemier.
Avvaktar
- Den utarbetades för två år sedan i samband med fågelinfluensan, säger Urban Rönnbäck, säkerhetschef vid Luleå kommun. Vi har ju förstått att det skulle komma en pandemi förr eller senare och nu verkar det tyvärr bli förr.
Efter semestern är det tänkt att en plan för just svininfluensan ska ta form.
- Under våren bestämde vi oss för att avvakta men nu verkar det som att vi får kolla på det här. Vi får sätta oss ner och titta över planerna.
Även vid socialförvaltningen i Luleå avvaktar man och har än så länge inte några särskilda planer.
- Vi har varit i kontakt med infektionskliniken på Sunderby sjukhus, men de har ännu inte gett oss några speciella restriktioner, säger Gerd Bergman, biträdande socialchef.
Vaccinationsplanen är den viktigaste delen i länspolisens förberedelser, enligt Göran Millbert, tillförordnad länspolismästare i Luleå.
Minskad personalstyrka
- Vi är vana vid att bli av med halva styrkan på somrarna, säger han. Det kommer att bli en påfrestande tid men vi kommer att klara av det.
Landstinget i Norrbotten beräknar också att de får en minskad personalstyrka.
- Vi kommer att utnyttja alla vikarietillgångar som finns, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Sunderby sjukhus. Landstinget är förberett för sådana här situationer men det kommer att bli väldigt krångligt och jobbigt för patienterna om pandemin slår till hårt.
Karin Börjesson på länsstyrelsen tror att kommunerna kommer att klara ett scenario där många är borta från arbetsplatserna.
- Vi kommer att vara i ett tillräckligt bra läge. Vi har ett gott samarbete med landstinget och fortsätter arbetet med att stödja kommunerna. Vi kommer även att tillsammans med landstinget bjuda in kommunerna till ett nytt informationstillfälle i augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!