"Varför har de hittat på sånt här?"

Korkat eller inte? Norrmejeriers nya mjölkpaket väcker känslor. Trots mer miljöpåverkan och opraktisk distribution testas skruvkorken.

OVANT. Sigge Lindfors är skeptisk. Det är första gången han får mjölkpaketet med skurvkork i sin hand. Norrmejerier kommer nu på försök infört paketen.

OVANT. Sigge Lindfors är skeptisk. Det är första gången han får mjölkpaketet med skurvkork i sin hand. Norrmejerier kommer nu på försök infört paketen.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-02-16 20:00

Sigge Lindfors vänder och vrider på mjölkpaketet han tagit ut frysdisken på Ica Kvantum i Luleå. Det ser inte ut som det brukar. Det har en skruvkork och det är långsmalt.

– Varför har de hittat på sånt här? säger han.

Det var förra måndagen som Norrmejerier lanserade sin ny paketlösning ute i butikerna. Trots att förpackningen blir mer ovänlig för miljön och mer opraktisk att hantera kommer de säljas parallellt med vanliga mjölkpaket under flera månader. Livsmedelsverket har tidigare visat att mjölkförpackningar av "takåsmodell" orsakar 50 procent mer utsläpp av växthusgaser än de vanliga förpackningarna. Men skruvkorken är populär.

– Vi har sålt större volymer de första veckorna än vad vi trott, säger Bo Rasmussen, vd Norrmejerier.

– Målsättningen med det här är att konsumenterna ska få säga vad de tycker. Förpackningarna har olika för och nackdelar, det kan vi se i våra konsumentundersökningar.

Norrmejerier genomför just nu en kundundersökning runt förpackningen.

– Det här är en helt ny förpackning som inte testats i Sverige tidigare. Och då bestämde vi att låta konsumenterna bestämma. Det här är en pusselbit i hur Norrmejeriers förpackningar ska se ut i framtiden.

De nya mjölkförpackningarna kan än så länge bara produceras vid mejeriet i Umeå. Men verksamheten i Luleå kommer trots detta inte påverkas enligt Bo Rasmussen.

– Luleå har en en och halv-litersmaskin som de producerar åt hela Norrmejerier. Var vi lägger olika saker beror på var de tär bäst att lägga den. Och det här är en testlansering som ligger till grunden för ett framtida beslut, säger han.

Ica-handlaren Daniel Andersson är tveksam.

– Det är en bra förpackning hemma på köksbordet, men den är vedervärdig att jobba med, säger han.

Och Ingrid Söderberg har en bestämd uppfattning.

– Korken sitter ju stenhårt fast, så jag är inte förtjust i den här, säger hon och visar upp ett paket ur sin varuvagn. De vanliga paketen är slut.

– Sen blir det fler moment när man tar den direkt från kylen.

Monica Lindfors är något mer positiv.

– Det kan ju vara bra hygieniskt. Om man ställer in ett vanligt paket kan det ju ta smak från kylskåpet. Inte för att jag upplevt att det varit ett problem, säger hon.

– Problemet är väl istället att bönderna får för lite betalt, säger Sigge Lindfors.

Beslutet om en ny förpackning fattas i slutet av 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om