Det är ett gränsfall ifall våren i år kommer att infalla vid samma tid som tidigare år.
– Den meteorologiska våren brukar vid kusten ankomma mellan den 10:e och 15:e april. Då refererar vi till den senaste normalperioden 1991–2020. Går vi tillbaka några decennier så är det ytterligare fem dagar senare, mellan den 15–20 april, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog SMHI.
Den meteorologiska våren är när dygnsmedeltemperaturen är över noll grader Celsius, sju dygn i följd. Hittills har det varit plusgrader på dagen men minusgrader på natten.
– Dagtid är det plusgrader hela den här veckan ut. Om sedan de här plusgraderna räcker för att få till en dygnsmedeltemperatur över noll grader, sju dagar i följd, är lite av ett gränsfall. Så det blir en spännande vecka att följa, men jag tycker att den som går och längtar efter den meteorologiska våren kan vara ganska hoppfull, säger han.
Det största hotet var natten mot tisdagen då temperaturen kunde falla så lågt att dygnet inte klarade en dygnsmedeltemperatur över noll grader.
– Därefter ser det dock ut som att det skulle kunna komma en sjudygnsperiod med en dygnsmedeltemperatur över noll grader. Slår det in så kan man säga att våren är ganska normal, säger Erik Höjgård-Olsen.
Ute på isbanan vid Södra hamn i Luleå kommer Andreas Kälin, Schweiz, skidande tillsammans med sparkande Alahe Abrahimia, Luxemburg.
– Jag är skidinstruktör. Vi har åkt skidor längs Kungsleden från Abisko till Nikkaluokta. För att återhämta oss har vi stannat i Luleå, säger Andreas Kälin.
Vad gillar ni vintern då?
– Vi tycker om den. Vi hade fint väder hela skidturen, men ibland kan vädret vara tufft också, säger Alahe Abrahimia.
Lina Maung, bor i Luleå men ursprungligen från Burma.
– Om man kan välja så väljer jag vintern före sommaren, för när det är varmt så kan vi inte klä av oss, för vi är kvinnor. När det är kallt så kan vi klä på oss kläder. Så därför gillar jag vintern, säger hon.
På gågatan i centrum kommer Otilia Ökvist gående.
– Jag är jättetrött på vintern för att det är kallt, slaskigt och halt.
Men du bor ju här?
– Ja, men jag vet inte varför.
Men när det är riktigt fin vinter då?
– Jo, då kan det vara lite mysigt ibland – när man är inomhus, säger hon.