Vårdpersonal hurrar inte över nya avtalet
Kommunals nya avtal är klart. Det ger påslag på grundlönen med 490 kronor från 1 april i år och med 480 kronor från 1 april nästa år.- Inte mycket att hurra för. Vi i Luleå har samtidigt förlorat vårt lokala helgtillägg som gav 700-800 kronor i månaden. Vi går back, säger Kurt Vesterlund.
Kommunals ordförande i Luleå, Sofia Eriksson, är nöjd med det centrala avtalet.
Foto: Elisabeth Hedman
Avtalet mellan Kommunal och arbetsgivarna inom kommuner och landsting är tvåårigt och ger ett genomsnittligt påslag på grundlönen med sammanlagt 970 kronor.
- Lokalt i Luleå har vi haft ett helgtillägg som vi nu tappat. Det gav 700-800 kronor per månad. Vi fick en liten kompensation i form av höjd lön på 240-250 kronor men allt som allt går vi back, säger Kurt Vesterlund.
Höjda lägstalöner
Det talas mycket om att höja statusen på yrken som vårdbiträde och undersköterska som omfattas av avtalet.
- Men statusen höjs knappast av det här avtalet, säger Kurt Vesterlund.
Han påpekar att han inte hunnit sätta sig in i hela avtalet utan bara hört om de sammanlagt 970 kronorna på två år som motsvarar en löneökning på 4,65 procent.
Avtalet omfattar också höjda lägstalöner med 770 kronor för hela avtalsperioden och något höjd ob-ersättning. Parterna har dessutom uttalat en ambition att öka antalet heltidstjänster.
Ny lägstalön för den som fyllt 19 år blir 15 685 kronor. I yrke där den anställde har yrkesförberedande gymnasieutbildning och har arbetat sammanhängande i ett år gäller lägstalönen 17 770 kronor.
- Folk som jobbar med datorer och andra maskiner tjänar mycket, mycket, mycket mer än vi som arbetar med människor, säger Kurt Vesterlund.
Det nya avtalet gäller för 370 000 medlemmar i Kommunal.
Nöjd ordförande
Sofia Eriksson, Kommunals ordförande i Luleå, är nöjd med avtalet.
- Riksbanken räknar med löneökningar på i genomsnitt 2,5 procent. Metalls medlemmar får 3,2. Vi fick 4,65. Det är ett led i en långsiktig process för höjda reallöneökningar. Det höjer statusen på våra yrken. Att höja lägstalönerna var också viktigt, säger hon.
Nu väntar lokala löneförhandlingar och bland annat en översyn av vilka yrkesgrupper som tjänar mindre än kollegor i övriga landet.
- Jag tror att våra trafikövervakare är en sådan grupp, säger Sofia Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!