Vårdförbundets blockad som trädde i kraft på torsdagen innebär att fackets medlemmar inte får tas in på övertid eller mertid. Det råder även stopp för nyanställningar. Inom flera av landets regioner har arbetsgivaren begärt förhandlingar om så kallat skyddsarbete, där anställda kan beordras in för att kunna garantera en trygg och säker sjukvård.
Pia Näsvall bekräftar att vissa verksamheter i Norrbotten har flaggat för att behov av skyddsarbete finns redan nu.
– En sådan begäran görs dag för dag, den går inte att göra i förväg. När behovet av skyddsarbete uppstår måste vi förhandla om det. Vi vill naturligtvis inta använda oss av beordrande, men måste vi så måste vi.
Hon påpekar att skyddsarbete endast får beordras när alla andra lösningar är prövade och en akut situation har uppstått.
– Vi måste värna liv, hälsa och patientsäkerhet i detta läge, det handlar om att viss planerad sjukvård som kan vänta utan risk får göra det.
Region Norrbotten, som under senare tid har lyckats minska sitt hyrberoende, kommer att fortsätta det arbetet trots blockaden. Pia Näsvall påpekar att större delen av sjukvården dessutom utförs under ordinarie arbetstid och påverkas därmed inte.
Ser ni någon möjlig lösning på konflikten inom kort?
– Förhandlingen sker ju på central nivå, i Stockholm. Det som måste hända nu är att få parterna att komma till bordet och få till en förhandling. Jag tror inte att det kommer att ske i dag och nu är helgen nära förestående. Men jag hoppas att det sker så fort som möjligt.
Regionrådet och centerpartisten Birgitta Johansson Huuva säger att blockaden inte har varit uppe för några politiska diskussioner, men hon uppger att den styrande majoriteten har en pågående dialog med representanter för alla fackförbund inom regionen. Hon påpekar också att det inte råder något "idiotstopp" gällande inhyrd personal och att sådan kan tas in vid behov om blockaden leder till att verksamheter inte kan bemannas.
Regionrådet och socialdemokraten Camilla Friberg säger att den pågående konflikten och dess konsekvenser måste hanteras av verksamheten.
Ni politiker har upprepade gånger sagt att regionen måste vara en attraktiv arbetsgivare. Blockaden visar att personalen inte är nöjd, vad tänker du om det?
– Vår ingång är att fortsätta utvecklas som arbetsgivare, öka samverkan och förbättra villkoren för våra medarbetare,