Vårdförbundet: "Vi reagerar kraftigt på det här"

Region Norrbotten gick på torsdagen upp i förstärkningsläge och meddelade att man kommer att börja omfördela personal. Något som Vårdförbundets ordförande Camilla Eriksson Sundberg reagerar på. "Vi reagerar jättekraftigt på det här. Vi sitter i förhandlingar med regionen och vi är långt ifrån klara, säger hon.

"Vi sitter i förhandlingar med regionen och vi är långt ifrån klar", säger Vårdförbundets ordförande i Norrbotten Camilla Eriksson Sundberg.

"Vi sitter i förhandlingar med regionen och vi är långt ifrån klar", säger Vårdförbundets ordförande i Norrbotten Camilla Eriksson Sundberg.

Foto: Tommy Borg

Luleå2020-11-13 14:31

På torsdagen berättade regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson att man beslutat att höja beredskapsläget från stabsläge till förstärkningsläge. 

– Det är för att ha en beredskap om det skulle inträffa att vården blir så belastad att vi måste börja omfördela personal, omfördela vårdplatser, omfördela teknisk utrustning, omfördela materiel och prioritera vilka delar av materielen som ska skickas var om det skulle uppstå en bristsituation på nytt, sa regiondirektör Anna-Stina Nordmark under gårdagen i samband med att regionen meddelade att man höjde beredskapsnivån.

Något som Vårdförbundets ordförande Camilla Eriksson Sundberg nu reagerar starkt på. 

– Vi reagerar jättekraftigt på det här. Vi sitter i förhandlingar med regionen och vi är långt ifrån klara. Vi vill ha en skälig ersättning, vi vill ha en respekt för individens mående, vi vill ha en hantering som är okej, vi vill inte att det bara sker per automatik. Punkt. 

Vårdförbundet vill se skäliga ersättningar och att arbetsgivaren utvärderar hur medlemmarna mår.

– Det vi uppfattar är att när det är förstärkningsläge så anser arbetsgivaren att man har frikort att börja förflytta och hantera våra medlemmar på ett sätt som inte är skäligt. Det är inte så per automatik. Vi sitter i förhandlingar som är långt ifrån avslutade. Vår ståndpunkt är att med erfarenhet av vårdens pandemislit så måste man utvärdera och hantera hur våra medlemmar mår. Det är framför allt sjuksköterskor – våra medlemmar – det är vi som står här dygnet runt med vår kompetens, säger Camilla Eriksson Sundberg. 

Camilla Eriksson Sundberg menar att arbetsgivaren har en möjlighet att förbättra situationen för de anställda. 

– Faktum är att vi vill göra det bättre än i våras.Vi ser inte att det nu bara är att agera per automatik med förstärkningsläge –  som i våras. Nu har arbetsgivaren chans att göra det här mycket bättre. 

Regiondirektören ger Vårdförbundet rätt. 

– Camilla har helt rätt och det var inte det jag syftade på. Det är självklart att det alltid finns diskussioner och förhandlingar med de fackliga organisationerna. Det är ju grunden, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!