Sjuksköterskebristen i Norrbotten leder till att sjukhusens olika avdelningar, som exempelvis kirurgen, inte kan hålla tillräckligt många vårdplatser öppna, något NSD rapporterade om förra veckan.
– Vi hör att det är extremt tufft på kirurgen i Sunderbyn, där det inte finns tillräckligt med vårdplatser. Istället har akuten öppnat upp platser där patienter ska kunna stanna max ett dygn och platser där de får stanna i 72 timmar, för att lösa slutenvårdens bekymmer, säger Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten.
Bemanningen vid olika avdelningar på Sunderby sjukhus är sett till personalstyrkan jämförbar med den lägre bemanning som brukar vara under somrarna, enligt henne.
– Personalen jobbar med sommarbemanning året runt, det finns inga marginaler. Överbeläggningen leder till hårdare arbetsbelastning. Det blir en ond spiral som kan leda till att fler anställda slutar. Det här speglar ett mycket större problem än bara själva överbeläggningen, det handlar om att patienter inte kan få den vård de ska ha, säger Elisabeth Lindblad.
Vårdförbundet anser att Region Norrbotten måste "steppa upp" och ha en plan för hur fler vårdplatser inom slutenvården på sjukhusen ska kunna öppnas.
– Många nyutbildade sjuksköterskor blir inte kvar inom slutenvården, därför att de inte orkar med arbetet i den organisationen. När du är ny som sjuksköterska har du den teoretiska kunskapen och viss praktisk kunskap. Du ska ju få tid på dig att lära dig yrket och få en bra introduktion. Som läget är nu blir många inkastade direkt och ska fungera som erfarna sjuksköterskor.
Vårdförbundet Norrbotten har den senaste tiden haft en kraftig ökning av bemanningsanställda bland sina medlemmar. Elisabeth Lindblad förstår varför många gör det valet.
– Som hyrsjuksköterska kan du välja när och var du vill jobba och du får bättre betalt.
Hon ser regionens höjda ob-ersättning från i höstas som ett bra första steg, men påpekar att det krävs mer än bara högre lön och bättre ersättning för att locka tillbaka tidigare anställda och kunna nyanställa sjuksköterskor.
– Lönen är inte allt, det handlar om annat också, som bra scheman och fler kollegor, säger hon.
Mats Lundin, divisionschef för länsjukvård 2, där bland annat kirurgin ingår, konstaterar att det råder brist på bemannade vårdplatser i regioner i hela Sverige.
– Det finns ingen magisk trollformel som löser den bristen. Det handlar om att både på kort och lång sikt utveckla och förbättra rekrytering, kompetensutveckling, arbetssätt, karriärvägar och annat som skapar en attraktiv arbetsplats där medarbetarna vill stanna och utvecklas.
Vad gör ni för att locka fler sjuksköterskor till slutenvården?
– Utöver ovanstående handlar det bland annat om att synas på hemvändardagar, medverka på rekryteringsmässor, skapa praktikplatser för studenter på sjuksköterskeutbildningarna och ge handledning till nyanställda med mera.
Mats Lundin säger att han inte delar Vårdförbundets uppfattning om att det råder något som kan jämställas med sommarbemanning på Sunderby sjukhus, som Elisabeth Lindblad lyfter fram.
– Sommarbemanning innebär att regionen drar ner på verksamheten där det går så att medarbetarna kan ta ut sin välbehövliga semester. Under resten del av året bedrivs vård inom regionens verksamheter och vårdavdelningar i en omfattning som vida överstiger den vård som ges under sommaren.