Vårdförbundet: "Ett problem som riskerar att bli oöverskådligt"

Personalens situation på akutavdelningen är extremt pressad. Det menar Karin Jonsson, vice ordförande i Vårdförbundet.
– Folk mår oerhört dåligt och är på randen till bristningsgränsen, säger hon.

Enligt verksamheten är målsättningen att genomfartstiden på akuten ska vara runt fyra timmar, när verksamheten fungerar. I dag sträcks tiden många gånger ut till dygn. (Arkivbild)

Enligt verksamheten är målsättningen att genomfartstiden på akuten ska vara runt fyra timmar, när verksamheten fungerar. I dag sträcks tiden många gånger ut till dygn. (Arkivbild)

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2025-01-29 11:00

En så kallad 66A-anmälan har upprättats av Vårdförbundet och Kommunal om brister i arbetsmiljön på akutmottagningen. 

I anmälan, som inom kort ska ha landat på Region Norrbotten för registrering förs bland annat obalans mellan krav och resurser fram, och ett påstående om brister i den psykosociala arbetsmiljön.

Samtalet med Karin Jonsson inleds med att NSD:s uppgifter om den interna statistiken i det Gröna korset presenteras för henne. 

Men det här är en verklighet som hon har fått till sig i ett stort antal telefonsamtal från personal på akutmottagningen på Sunderby sjukhus.

– Det här är ett stort problem och det riskerar att bli oöverskådligt, säger Karin Jonsson.

Enligt verksamheten är målsättningen att det ska vara en genomfarts tid på runt fyra timmar, när verksamheten fungerar. I dag sträcks tiden många gånger ut till dygn.

Det kan vara orsaken till vårdskadorna, menar Jonsson.

– Sedan kan jag inte säga att alla röda och gula markeringar, de här 22 dagarna, beror på det. Men att merparten gör det är jag ganska övertygad om. Akuten är inte utrustad och har inte förutsättningar att bedriva den vården. Vi vet att det är en extremt pressad arbetsmiljö på akuten.

Vad har de som har kontaktat dig berättat?

– Folk mår oerhört dåligt och är på randen till bristningsgränsen. Men det är väldigt viktigt att få fram till allmänheten, tycker jag, att akutmottagningen är en väldigt väl fungerande verksamhet. Vårdavdelningarna är också väl fungerande, men alldeles underdimensionerade. Det är för få bemannande vårdplatser.

Vad anser du att ansvariga för verksamheten bör göra?

– Satsa på villkorsfrågor. Arbetsmiljö, arbetstider. Man ska orka jobba heltid. Det är de här långsiktiga argumenten som vi har pratat om i decennier. Man måste ha en arbetsbelastning som man mäktar med över tid.

Karin Jonsson slår fast att det här är en situation som personalen lever med alla dygnets timmar just nu – året om.

– Det är deras vardag. Vissa dagar är bättre, andra sämre. Häromdagen var det 15 patienter som väntade på inläggning en morgon, och den siffran ska alltid vara noll. Men det fanns inga vårdplatser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!