– Vi uppmanar alla sköterskor att tänka efter noga och inte minst kontrollera övriga villkorsfrågor, säger Sofie Altenburg, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.
Semester och försäkringar, exempelvis. Eller om företaget har kollektivavtal.
– Vi talar varken för eller emot andra arbetsgivare än landstinget. Men man ska veta vad man ger sig in på.
Sofie Altenburg menar att inhyrda sjuksköterskor ofta bryter mot arbetstidslagen.
– Det beror nog delvis på att man är villig att arbeta mycket. Men vi hade exempelvis en sjuksköterska på Ava i Sunderbyn i somras som jobbade elva nätter i rad. Alla visste om det. Vi hade upp det med chefen, som menade att det inte var deras arbetsgivaransvar. Men landstinget har ett ansvar. Vår personal kände osäkerhet att jobba med den personen.
NSD berättade tidigare i veckan om larmsignalerna från Norge (se faktaruta).
– Månadslön på 50 000 har jag inte hört om här. Men sjuksköterskor kontaktas dagligen av bemanningsföretag och 40 000 i månaden är ingenting ovanligt. Det är uppgifter som jag fått från flera av våra medlemmar, säger Sofie Altenburg, som har förståelse för att sjuksköterskor byter arbetsgivare.
– Absolut. Det är lockande att få tjäna pengar och känna sig uppskattad på det sättet. Kanske slippa tänka på hur det blir med semestern till sommaren, och slippa den stress som man känner och som driver många till depressioner.
Sofie Altenburg säger att gränsen är nådd för hur mycket sköterskorna kan ställa upp.
– Jag har aldrig hört talas om att man ber läkare hoppa in för att man ska slippa ta in stafettläkare. Men till våra medlemmar vädjar man att de ska ta extrapass och skjuta på ledigheter för att det blir för dyrt för landstinget att hyra in sjuksköterskor. Det är inte värdigt en arbetsgivare.
Vårdförbundet har länge slagits för högre löner.
– Sjuksköterskor tar ett stort ansvar. Det är inte rimligt att man efter tre års utbildning och tio års arbete tjänar under 30 000 i månaden. Landstinget talar om att man satsar på oss och det låter fint med tre procent men har man under lång tid haft för dålig löneutveckling är tre procent ingenting.
Sofie Altenburg fortsätter:
– Jag köper att det finns en fixerad summa till löner. Men det finns många grupper i landstinget som skulle kunna stå tillbaka något år. Det verkar tyvärr som att landstinget hellre går ned i kvalitet på vården än går oss till mötes.
Vårdförbundet har kallat till stormöte i Luleå nästa vecka där sköterskor, tjänstemän och politiker ska ventilera krisen.