Region Norrbotten har tre beredskapslägen stabsläge, beredskapsläge och katastrofläge. Fram till på torsdagen låg man under de som kallas stabsläge, men efter de senaste veckornas kraftiga ökning av covidfall och att antalet patienter som behöver vård också har ökat samt skärpningen av de allmänna råden har regionen nu beslutat att gå upp i förstärkningsläge.
– Det är för att ha en beredskap om det skulle inträffa att vården blir så belastad att vi måste börja omfördela personal, omfördela vårdplatser, omfördela teknisk utrustning, omfördela materiel och prioritera vilka delar av materielen som ska skickas var om det skulle uppstå en bristsituation på nytt, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark.
Belastningen på vården är i nuläget inte lika hög som den var i våras.
– Trycket nu är betydligt lägre, men vi ser att det accelerar och det är därför som vi har gått upp i förstärkningsläge.
Den regionala krisledningen har nu något man kallar accelereringsplaner som man kontinuerligt arbetar med.
– Det vi har fördel av nu är att vi har erfarenhet. Då vi startade upp det här i mitten av mars hade vi egentligen ingen erfarenhet av sjukdomen och det vi såg och gjorde var att vi ganska tidigt tog beslut om att sluta med planerade operationer till exempel.
På torsdagen vårdades 17 personer på sjukhus och två av dessa vårdades på intensivvårdsavdelning, men om antalet iva-patienter ökar blir det aktuellt för regionen att omfördela resurser. Varje covidpatient som ligger på intensivvårdsavdelning behöver ett stort antal personal kring sig.
– Då det blir ungefär tre iva-patienter i Piteå då måste vi börja lägga och omfördela resurser succésvit. Vi vet att Piteå klarar tre patienter med sin ordinarie bemanning sedan måste vi börja omfördela medarbetare från andra delar av regionen.
I våras ställdes planerade operationer in på grund av att resurserna behövdes till covidpatienter. För tillfället gör regionen bedömingen att man inte behöver ställa in planerade operationer.
– Vi väntar in i det sista för vi vet att det är många som har behov och har väntat alltför länge med att få sin operation. Det gäller inte bara inom ortopedin utan det handlar om många delar, säger Anna-Stina Nordmark.