Varde ljus och det vart ljust

Det blir ljusare längre i vinter i centrala Luleå. Julbelysningen är ersatt av vinterbelysning - en ljus idé helt enkelt.

KRÄFTSKIVA? Nej, belysning på Storgatan i november i Luleå.

KRÄFTSKIVA? Nej, belysning på Storgatan i november i Luleå.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-11-21 10:10

Det kan knappt ha undgått någon att vinterarmaturen tänts tidigare än förr. Storgatan och Smedjegatan är riktiga ljuspunkter och där den delvis helt nya belysningen som uppfattas som "krispigare" än den tidigare också kompletterats med röda ljusbollar.

– De röda är ju direkt kopplade till julbelysningen. Tidigare tändes belysningen i samband med Skyltsöndagen och släcktes tjugondag Knut men nu kan vi förlänga belysningssäsongen, säger Michael Öhman, stadsträdgårdsmästare.

300 000 kronor om året kostar vinterbelysningen och organisationen Visit Luleå står för tio procent.

– De är också intresserade av fasadbelysningar inne i stan.

Ni har väl heller inte missat tornet i kvarteret Hackspetten där byggmästarföreningen som är ljussatt. Det användes tidigare för mätningar av bland andra Teracom men har stått oanvänt.

– Vi tog kontakt med Designljus och nu har ett antal olika teman, bland annat när herrarna och damerna spelar basket och hockey. Vi kommer att följa stadens puls och ta fram en rad ”ljusmodeller” som speglar evenemang, händelser och årstidsväxlingar. På nyårsafton ska vi ha en nedräkning i tornet som alla i Norra hamn kan se, man har väl sina ljusa stunder..., sägerFredrik Kristiansson, vd Norrbottens byggmästareförenings fastighets AB och skrattar.

Fotnot: Upplysningsvis ska det erkännas att rubriken är hämtad ur Gamla testamentet 1 Mosebok 1:3: Och Gud sade: »Varde ljus»; och det vart ljus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om