Det är samma visa varje år.
Före jul tipsar tidningarna om den godaste julmaten och efter nyår om den bästa dieten för att gå ner i vikt, onekligen en god (!) affärsidé. Det vimlar av olika dieter, LCHF, GI, ananasdieten och så vidare.
Anne-Li Isaxon är dietist på landstingets Folkhälsocentrum och primärvården i Luleå.
Ok, Anne-Li Isaxon vilken diet föreslår du?
– Ingen diet! Det är hur vi lever under hela året som är avgörande. Det är inte av det vi äter under kortare perioder som jul, påsk och midsommar som är avgörande. Däremot om sällandagsvanorna som har blivit vanligare och det är allvarligare. Vi måste öka vardagsvanorna. Vad behöver vi äta mer av? Jo, frukt och grönt, vi äter för litet frukt och grönt (se faktaruta).
Att frukt och grönt är nyttigt är en gammal sanning. Ändå är det bara två av tio svenskar som äter tillräckligt av de varorna.
– Vi behöver cirka 500 gram frukt och grönt varje dag. Det är två till tre frukter plus grönsaker.
Fisken ska gärna vara av det fetare slaget. Det ger värdefullt d-vitamin.
– Som lax, sill, strömming eller makrill. Vi måste få i oss mer av de här produkterna, gärna tre dagar i veckan och mindre söta produkter.
Lösviktsgodis och annat "onyttigt" hör helgen till.
1, 5 hekto lösviktsgodis motsvarar en lagad portion mat energimässigt.
Det betyder att den som käkar tre hekto av geléhallon, lakritsbåtar och kolor har fyllt hela dagens energibehov fast inte på det nyttigaste av sätt... Dessutom tillför godiset inga naturliga produkter.
Något annat som leder till viktökning är just att sällandagsvanorna tenderar att bli vardagsvanor.
– Vi äter pizza och liknande mat också på veckorna och dricker alkohol i större omfattning än tidigare, det är därför viktigt att hålla på vardagsvanorna och motionera efter förmåga.
Livsmedelsverket har satt ihop några råd som hjälper att leva mer hälsosamt:
4 Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla portioner grönsaker.
4 Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
4 Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
4 Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.
4 Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.