Vardagshjälten styrkte arbetarens rättighet

Luleå kommun kräver nu arbetsvillkor i linje med svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Allt började Jan Englunds medborgarförslag och nu får han se en hel arbetarrörelse få ett säkrare arbetsliv.

Pensionerad. Han själv kommer inte ta del av förändringen eftersom han gått i pension efter en lång tid i arbete.

Pensionerad. Han själv kommer inte ta del av förändringen eftersom han gått i pension efter en lång tid i arbete.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-01-13 14:02

Den 68-åriga Jan Englund berättar att han under ett långt arbetsliv sett hur arbetarens rättigheter och villkor försämras, och att arbetsgivarens makt ökar.

En kommun som upphandlat ut ett projekt till ett företag har aldrig haft kravet på att arbetaren ska ha rätt till lön, semester och arbetstid i linje med svenska kollektivavtal.

– Det är att vara ett dåligt föredöme tyckte jag. När en kommun köper tjänster ska det vara av seriösa företag och då ska det vara kollektivavtal. Företag dumpar priserna för att vinna upphandlingar och det är arbetarens lön som blir lidande, säger Jan Englund.

Precis så motiverade han i sitt medborgarförslag för nästan två år sedan, och nu trädde det i kraft. Iallafall en variant av hans förslag.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke förklarar varför man inte tog kollektivavtalen rakt av.

– Man kan inte skriva att man ska ha krav på svenska kollektivavtal på grund av lagen om offentlig upphandling, men om man skriver in krav som innebär samma kriterier som kollektivavtalet så kommer man runt det, säger hon.

Diskussionen om kollektivavtal vid upphandlingar har varit uppe även på riksdagsnivå och det har varit en lång och snårig historia.

När regeringen lade fram propositionen fick den avslag av riksdagen. Men på lokal nivå har det nu blivit verklighet i Luleå.

– Upphandlingsmyndigheten har tagit fram kriterier och vägledning för hur det här skulle gå att genomföra, och det är deras riktlinjer som vi lutar oss mot i det här. Jag tror det är många kommuner som väntat på hur det här skulle landa på riksnivå precis som vi gjort, säger Yvonne Stålnacke.

Kraven på svenska kollektivavtalsliknande villkor gäller alla kommunens uppdrag som upphandlas, hos huvudleverantören liksom hos eventuella underleverantörer. Även utländskt anställda ska uppfylla kraven.

Jan Englund känner sig nöjd över att ha kunnat påverka situationen för många framöver, och kommunalrådet är även hon nöjd med förändringen.

Hon höjer dock ett varningens finger över att det är ett obeprövat koncept. Upphandlingsmyndigheten skrev i sitt yttrande att det kan bli resurskrävande för rörd myndighet att arbeta fram upphandlingen.

– Därför är det viktigt att vi följer upp det här noggrant för att se om det innebär höga kostnader. Det vet vi inte i dagsläget, säger Yvonne Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!