Vård eller fängelse?
Inför barnen dödade han Frida Stenberg med en slaktpistol.Livstids fängelse eller sluten psykiatrisk vård?Ett yttrande från Social-styrelsens rättsliga råd kan bli avgörande.- Lider han av allvarlig psykisk störning finns ett fängelsehinder, säger Göran Ewerlöf, ordförande.
Åklagaren yrkade att den 37-årige tvåbarnspappan och jordbrukaren från Smedsbyn ska dömas till livstids fängelse, men utgången är oviss.
Detta beror på tolkningsutrymmet i den sekretessbelagda, rättspsykiatriska undersökning som mannen fick genomgå.
Allvarligt psykiskt störd?
Enligt överläkarens utredning led 37-åringen inte av en allvarlig psykisk störning i samband med dådet.
Samtidigt konstateras att han för närvarande har en allvarlig psykisk störning och är i behov av psykiatrisk vård - vilket skulle kunna innebära att mannen undgår fängelse i enlighet med brottsbalken (30 kap 6 §).
Kammaråklagare Karin Hansson anser dock inte att något så kallat fängelsehinder föreligger.
- Det finns, enligt mig, inga sådana uppgifter i den rättpsykiatriska undersökningen. Min bedömning är att störningen är behandlingsbar. Tyvärr kan jag inte gå in på detaljerna, eftersom undersökning föredrogs bakom lykta dörrar, säger hon.
"Vill inte spekulera"
Skulle tingsrätten komma till annan slutsats har Karin Hansson yrkat att Socialstyrelsens rättsliga råd får uttala sig.
- Det är ett ovanligt mål. Jag har aldrig tidigare behövt begära in ett yttrande från Rättsliga rådet och vill inte spekulera i hur domstolen tar ställning till mitt yrkande.
Oavsett den rättpsykiatriska undersökningen låter kammar-åklagaren förvissad om att tingsrätten går på hennes linje och dömer mannen till minst tio års fängelse.
- Jag har aldrig varit med om att någon har blivit avrättad på det här sättet, med en slaktmask. Det är fråga om ett mord, mannens agerande styrker det. Han hade många möjligheter att besinna sig. Det allvarligaste är att han gör det inför barnen, säger Karin Hansson
"Högst ovanligt"
Oftast kopplas Socialstyrelsens rättsliga råd in innan domen faller i liknande, svårbedömda mordrättegångar.
Det menar hovrättslagman Göran Ewerlöf, ordförande i det rättsliga rådet.
- Konstigt att detta inte har skett nu, säger han.
I övrigt kan Göran Ewerlöf inte kommentera målet i detalj, men han konstaterar att den rättspsykiatriska undersökningen försvårar bedömningen.
- Det är problematiskt, högst ovanligt. Om man betraktas som allvarligt psykiskt störd kan man inte dömas till fängelse. Men då ska man veta att allvarlig psykisk störning kännetecknas av att personen helt saknar verklighetsförankring. Depressioner och liknande anses inte som det.
De främsta rättspsykiatrikerna
Vilken betydelse får era yttranden i dylika mål?
- Stor betydelse. Domstolarna vill ha vår "second opinion", eftersom landets främsta rättspsykiatriker ingår i rättsliga rådet, säger Ewerlöf.
Hur ofta går domstolarna på er linje?
- Det är ovanligt att man inte gör det. "Rödebymålet" är ett undantag. Då fick gärningsmannen inte fängelse, trots att vi ansåg att han inte var psykist störd, säger hovrättslagman Göran Ewerlöf.
Fotnot: NSD har förgäves sökt
37-åringens försvarare, advokat
Thomas Bodström, för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!