Ungefär en tredjedel av Sveriges häckande population av kungsörnar finns i Norrbotten.
Årets inventering inleddes i juni och avslutades den 15 september. Just nu sammanställs materialet, men resultatet ligger redan klart.
Det finns totalt 483 kända kungsörnsbon fördelade i hela länet.
Varje par kan ha upp till fem bon som de alternerar mellan år från år. Med hjälp av helikopter har varje boplats studerats. Totalt har åtta personer deltagit i fältarbetet.
– 41 häckningar innebär en minskning jämfört med de senaste två årens inventeringar, men det gör mig inte orolig, säger rovdjurshandläggaren Alexander Winiger på Länsstyrelsen i Norrbotten.
Hur mår länets kungsörnar?
– Resultatet indikerar en konstant populationsutveckling. De upp- och nedgångar som förekommer går att förklara med naturliga faktorer. Det finns en ganska stabil stam i Norrbotten, men vi vet att kungsörnen utsätts för illegal jakt.
I samband med årets inventering har inte några nya jaktbrott uppdagats. För två år sedan hittades en död kungsörn i Gällivare kommun. Den skjutna rovfågeln låg i boet tillsammans med två okläckta ägg.
Om en dryg månad kommer slutrapporten att publiceras. Den innehåller också resultatet av inventeringar av varg, lodjur, järv samt eventuellt även björnspillning.
I den kommande rapporten ingår inte de två vargobservationer som gjordes under sommaren i Piteå och Haparanda kommun. Vargen i Korpikylä misstänks ha kommit från öst, men det krävs fler DNA-prover för att fastställa dess härkomst. Den andra vargen är född i Glamsen-reviret , söder om Gävle, cirka 57 mil söderut.