Var tionde samtal till 1177 uppmanas söka till akuten

När sjukvården har bemanningskris under sommaren hänvisas patienterna till att ringa 1177. Här är belastningen större på sommaren när många som inte lyckas komma fram till den mottagning de söker.

Annelie Vallström och Ann-Charlotte Öhman bryr sig inte om bemanningsläget på akuten när de rådgör patienter. Det är symptomen som får styra om det är akut.

Annelie Vallström och Ann-Charlotte Öhman bryr sig inte om bemanningsläget på akuten när de rådgör patienter. Det är symptomen som får styra om det är akut.

Foto: Åsa Junkka

Luleå2024-08-02 10:00

1177 får aldrig slut telefontider, men väntetiderna kan bli långa när resterande sjukvård drar ner bemanningen. 20 sjuksköterskor svarar dygnet runt på sjuka norrbottningars frågor och hänvisar dem till hälsocentraler, akuten eller råder dem att stanna hemma. Men även om väntetiden på akuten är hög på sommaren så påverkar inte det bedömningen om vilka som uppmanas att åka till akuten för vård.  

– Vi bryr oss inte om att det är mycket på akuten. Vi gör samma bedömningar året runt och går alltid på symptomen hos patienten, säger Ann-Charlotte Öhman, teamledare och distriktssköterska.

undefined
När många söker sig till akuten med mindre akuta synptom går Region Norrbotten ut med uppmaningen: Ring 1177 så du hänvisas rätt. (Arkivbild).

Att mottagningarna runtom på sjukhusen i länet har mindre personal märks på samtalen.

– Vi får mycket samtal från frustrerade patienter som inte kommer fram till mottagningar de söker. Då blir vi ett halmstrå – att kanske 1177 kan ge dem en ingång. Den belastningen ökar på sommaren, säger hon. 

1177 kan inte hjälpa till att få tag i en mottagning om det inte är ett akut läge. Och dessa samtal gör väntetiderna längre. I sommar har väntetiden varit i snitt kring 17 minuter för att komma fram till 1177. Det är ovanligt högt. 

– Vi kan inte dra ner på telefontider, utan alla kommer fram till oss. Sitter man bara kvar och väntar så svarar vi alltid, säger Annelie Vallström, enhetschef på 1177. 

Ungefär var tionde patient som ringer blir hänvisad till akuten. Och var tjugonde samtal kommer från någon som är så svårt sjuk att det krävs en ambulans. 

– Patienter kan ringa och ha bröstsmärtor eller strokesymptom och sitta i kö i 50 minuter hos oss. Det blir kanske nån slags försvarsmekanism att man inte vill vara så sjuk som man är, säger Ann-Charlotte Öhman.

Är man rädd för att ringa 112?

– Nej, det tror jag inte men en del tror att de måste ringa 1177 för att få en ambulans, säger Annelie Vallström.

De flesta som ringer är inte så akut sjuka. Många har läst om sina symptom och vill bolla med någon som är utbildad. En del ringer direkt de blir sjuka och får råd om vad de kan göra hemma.

– Det är bra att man ringer oss. Vi ska bedöma symptomen, ge råd och hänvisa till vården om det behövs, säger Ann-Charlotte Öhman.

Större delen av personalstyrkan på 1177 sitter i regionhuset i centrala Luleå. Ann-Charlotte Öhman har inte gått på semester än och har full koll på vad norrbottningarna haft för sjukdomar i sommar. Kändes det som att många hade ihållande feber i början av sommaren? 

Det stämmer. Förutom de sjukdomar och skador som dyker upp varje sommar: Sårskador, vattkoppor och magsjuka så har det florerat ihärdiga förkylningar. 

– Det har varit fruktansvärt mycket långdragna förkylningar och feber hos både vuxna och barn, säger hon. 

undefined
Här sitter större delen av de 20 anställda på 1177 i Norrbotten. Annelie Vallström är enhetschef och Ann-Charlotte Öhman teamledare.

Några elsparkcykelolyckor har hon inte stött på under sina pass. Men studsmattorna orsakar en hel del skador. 

– Allt från att tänder slagit ut till brott i armar, ben och fingrar och sår. De skadar sig jättemycket på studsmattorna, säger Ann-Charlotte Öhman.

Har folk ringt om fästingar?

– Ja, det kan ringa folk som aldrig sett någon som ändå är rädda för att ha haft fästingar på sig. Men de flesta som ringer har haft någon fästing. Det som pratas och skrivs om i media får vi mer samtal om, det väcker nog en oro.                                                                                                                                     
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!