Hon kliver in på ett café i slutet av Storgatan med cykelhjälmen under armen. Olga Sandberg har ett gediget miljöintresse och lever mer klimatsmart än många andra.
En beskrivning som hon blygsamt värjer sig mot.
- Jag skulle kunna göra mycket mer. Det skulle alla kunna göra, säger hon.
Rekord varje år
Hon handlar ekologiskt, köper alltid begagnade kläder eller kläder med hög miljöhänsyn, äger en tiondels bil då hon är med i en bilpool och har en kolonilott på Hertsön där hon skördar sin egen potatis.
För henne är julen en efterlängtad högtid i mörka december.
- Den är trevlig att ha på vintern, det är mycket värme och ljus. Vi behöver något när det är som mörkast och kallast. Att få vara ledig och vara med familjen, säger hon.
Julshoppingen slår rekord för varje år. Till och med under finanskrisen 2008. I år spår Handelns utredningsinstitut att julhandeln blir större än någonsin med en omsättning på 64,7 miljarder kronor. Bara 1992 och 1995 har vi handlat för mindre pengar än året innan.
Ett tvång
Olga Sandberg skulle förvånas om det plötsligt blev ett trendbrott i de siffrorna.
- Jag skulle tro att det var ett skämt och undra vad som var fel! Jag undrar om folk verkligen blir lyckligare av att shoppa? När de kliver ut ur affären med mängder av paket under armarna? Och för många tror jag julklappsköpen blir till ett tvång, säger hon.
Hon reagerar mot att vi byter ut fungerande saker bara för att de är fula, och framhåller att vår konsumtion får konsekvenser.
- Det är mycket gifter i teknikprylarna. Återvinningen sker i U-länder och på ett sådant sätt som inte är bra för människor eller miljö. Ofta bränns plasten bort för att få loss metallerna och produkterna är inte gjorda så att det är lätt att plocka isär dem.
Hysteriskt
Plasten kommer från råoljan, som hela tiden minskar.
- Folk kan se en dokumentär på tv om de här sakerna och tänka vad hemskt det är, men de kopplar inte in sig själva. Visst, man kan inte rädda världen själv men någonting kan varje människa göra, säger Olga Sandberg.
Hur många julklappar köper du?
- Jag ger till syskonbarnen och föräldrarna får godis eller något annat ätbart. Det finns ingen anledning för mig att köpa något för mer än tusen kronor till dem. Det är klart att det hade varit annorlunda om jag hade familj, men även barnfamiljer kan tänka till, säger hon.
Julen kan lätt bli hysterisk med alla krav, tycker hon.
- Risken är att man glömmer bort att vara ledig och umgås. Det blir så mycket krav. Väldigt många stressar för att få det så perfekt som möjligt och när det väl blir jul så njuter man inte, säger Olga Sandberg.