Var fjärde vuxen kan inte läsa ordentligt
25 procent av Sveriges vuxna befolkning når inte upp till grundskolans krav på läskunnighet.- En fjärdedel av alla vuxna kan inte läsa en vanlig nyhetsartikel i en dagstidning så att de förstår och kan återberätta, säger Ulla Bohman, chef på Centrum för lättläst.
STOCKHOLM 20070115 En gråhårig man i morgonrock läser sin morgontidning. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Flest killar
- Majoriteten av de med bristande läskunnighet saknar diagnosen dyslexi eller annan diagnos. Många av dem har svenska som andra språk och håller på att erövra det. Många erövrar det aldrig, säger Ulla Bohman.
Man skulle kunna tro att läskunnigheten ökar för varje år som går, men det är tvärtom.
- Fler och fler elever går ut grundskolan utan godkänt betyg i svenska. De flesta är killar och andelen killar ökar dessutom hela tiden.
Stora krav
Personer med funktionsnedsättningar är en annan grupp med bristfällig läskunnighet.
- Det rör sig om till exempel personer med dyslexi och adhd, men också människor med konstant värk som tappar koncentrationsförmågan. Whiplash-skadade är en sådan grupp med värk, säger Ulla Bohman.
Det dystra läget ställer, enligt Ulla Bohman, stora krav på skolan att se till att ingen lämnar grundskolan utan utvecklad läsförmåga och på hela samhället att satsa på information i många olika former och på lättläst svenska.
Statliga myndigheter har ett lagstadgat ansvar att se till att alla medborgare kan ta del av och förstå all deras information. Punktskrift, teckenspråk och lättläst svenska är några former som krävs.
Alla vinner
Kommunerna och landstingen har inte samma krav på sig som staten, men Ulla Bohman påpekar att alla vinner på att göra sig förstådda av alla.
- Det är till exempel bra att alla förstår hur man fyller i en blankett för ansökan om förskoleplats. Då blir det rätt från början och ingenting behöver göras om, säger hon.
Ola Balke, kommunikationschef på Handisam (myndigheten för handikappolitisk samordning) och en av många föreläsare på konferensen Lättläst, påpekar att det är en mänsklig rättighet att förstå. Han uppmanar till rivande av alla hinder i samhället.
Förutsättning
- Tillgänglig information är en förutsättning för demokrati. Medborgare måste kunna förstå sina rättigheter och skyldigheter för att kunna vara delaktiga, säger Ola Balke och välkomnar alla att höra av sig till Handisam för hjälp att riva hinder.
Han berättar att Handisams broschyr "Tillgängliga möten och konferenser" som kan rekvireras gratis har blivit en "bestseller" - vilket betyder bästsäljare.
En gratis bästsäljare! Svårt att förstå?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!