Det visar statistik från den granskande myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Min känsla är antalet anmälningar möjligen ökat något på senare år, säger Anders Granberg, avdelningsjurist och inspektör vid IVO avdelning nord i Umeå.
Anmälningarna är fördelade på Lex Sarah, Lex Maria och övriga klagomål om bristande vård.
– Vanligtvis utreder vi fallen genom skriftväxling med vårdgivare och anmälare. Om det behövs hämtar vi in journaler, säger Anders Granberg.
Enligt statistiken för 2012 och 2013 leder ungefär var femte anmälan i länet till kritik i form av att brister påtalas och/eller krav ställs på åtgärder. Tittar man på riksnivå är det ungefär vart tionde fall som leder till kritik eller krav.
I Elsy Nilssons fall blev det inte någon utredning, eftersom IVO gjorde bedömningen att grunden till anmälan låg längre än två år tillbaka i tiden. Enligt Patientsäkerhetslagen (PSL) ska IVO bara utreda fall äldre än två år om det finns särskilda fall, och det anser IVO inte att Elsy Nilssons fall är.
– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet. Men äldre fall är oftast komplicerade att utreda. Personerna finns ofta inte kvar i verksamheten. Det är svårt att komma ihåg vad som hänt och hur man resonerade. Det är också med hänsyn till patientsäkerheten som vi inte ska lägga resurser på äldre fall. Då får vi mer tid att reda ut aktuella fall, säger Anders Granberg.