Mer än varannan ny bil som registrerades i juni var laddbar och nära var tredje en elbil, enligt statistik från Mobility Sweden. Under första halvåret har antalet elbilar fortsatt att öka och det märks inte minst i Luleå, där den som väntar kan få göra det länge.
Fredrik Johansson på Bilkompaniet vittnar om obefintligt intresse för bensin och diesel, stor efterfrågan på elbilar och leveransproblem som dämpar försäljningen.
– Efterfrågan har ju ökat något enormt och så har det varit lägre takt på produktionen under de senaste åren med pandemi och komponentbrist. Det börjar luckras upp och få fart igen, men kölistorna är långa för orderingången är brutalt stor, säger han.
I Norrbotten nyregistrerades drygt 600 elbilar första halvåret, nästan som under hela 2021. De populäraste heter Kia Niro, Telsa Model Y och Volkswagen ID.4. Men väntetiden är lång.
– Det kan vara upp till tolv månader som är väntetiden officiellt, samtidigt som man hintar om att det kan snabbas på under resans gång. Men det är inget man törs lova innan man sett i verkligheten att det börjar komma ikapp, säger Johansson.
Begagnatmarknaden svämmar inte över av elbilar än, men det lär öka när hyr- och leasingbilar växlas ut. Fredrik Johansson beskriver rena huggsexan i dagsläget.
– Jag fick in en lätt begagnad elbil i förrgår som var ute på nätet i sju-åtta minuter, sedan var den såld. Det bara sprutade samtal och mejl så de är hårt eftertraktade de få som kommer in.
Väntetiden har dubblats även när det gäller Volkswagen och Audi, men enligt Andreas Enback på Norrlands bil gäller det inte bara laddbart.
– Väntetiden är kanske sex eller sju månader. Normalt brukar det ta tre, säger han och hänvisar till lagen om alltings jävlighet.
– Det var pandemin ursprungligen och sedan halvledarbrist, halvledarfabriker som brunnit och senast kriget. Vi hade underleverantörer i Ukraina och det har gjort det svårt att få tag i kabelstammar.
Sverige får färre bilar än det finns beställningar för.
– Man tappar affärer från spontana kunder som vill ha bilarna nu. Andra kommer inte ens in för att de vet läget. Det positiva är att världsläget ger prishöjningar nästan en gång i kvartalet, så om man bestämmer sig och köper nu finns tusenlappar att spara, säger Enback.