Vandring som gav synpunkter

På torsdagen var det internationella Vita käppens dag. Synskadades Riksförbund Luleå uppmärksammade dagen med en tillgänglighetsvandring. Dokumentationen från vandringen ska ligga till grund för den anmälan till diskrimineringsombudsmannen som förbundet planerar att lämna in, uppger Thomas Tillberg, ordförande för Synskadades Riksförbund Luleå.

På internationella Vita Käppens dag anordnade Synskadades Riksförbund Luleå en tillgänglighetsvandring.  FOTO: Kurt Engström

På internationella Vita Käppens dag anordnade Synskadades Riksförbund Luleå en tillgänglighetsvandring. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-10-16 06:00
Tillgänglighetsvandringen startade på Sandviksgatan och gick ner mot Kungsgatan vidare in på Storgatan och busstationen på Loet. Charlotte Ejerdal, ekonom på Synskadades riksförbund Luleå, dokumenterade platser och objekt i staden som kan utgöra svårigheter när det gäller framkomlighet för synskadade.
DO-anmälan
Anledningen till att Synskadades riksförbund i Luleå planerar att lämna in en DO-anmälan är att öka trycket på regering och riksdag och bilda opinion för att visa vikten av att få in otillgängligheten i diskrimineringslagstiftningen, uppger Tillberg.
- Otillgängligheten klassas ju inte som diskriminering. Den var med i diskrimineringslagen från början men plockades bort, säger han.
När NSD träffar Thomas Tillberg och medlemmar ur Synskadades riksförbund kontrollerar de en trappa utanför en affär på Sandviksgatan. Här borde trappstegen enligt Thomas Tillberg vara markerade.
Kontrastskillnader
- Det är viktigt med kontrastskillnader, både visuellt och kännbart, säger Thomas Tillberg.
För ett år sedan gjorde Synskadades riksförbund i Luleå en liknande vandring. Dokumentationen i form av ett fotoalbum lämnades in till Hanna Ahnlund, trafikingenjör på avdelningen gata och trafik på tekniska förvaltningen.
Ytterligare en plats som fick synpunkter av Thomas Tillberg var den ramp som löper intill trottoaren på Storgatan nedanför Kungsgatan. Enligt Tillberg är rampen ett exempel på en byggnation som inte är utförd enligt föreskriften Enkelt avhjälpta hinder ur plan- och bygglagen.
- Den är inte åtgärdad på det sätt det ska vara, säger han och påpekar att det inte finns ledstång eller avåkningsskydd som kan förhindra att man åker av om man har rollator.
- Sitter du i rullstol så tippar du om man av någon anledning måste svänga av lite, säger Tillberg. .
Men utanför restaurang Baan Thai var bedömningen däremot positiv. Där har tröskeln tagits bort och trottoaren jämnats ut.
- Det är ju jättebra, då kommer man in med rollator och rullstol där, säger Charlotte Ejerdal.
Hanna Ahnlund, tekniska förvaltningen, fick ta del av förbundets dokumentationsalbum förra året. Hon uppger att tekniska förvaltningen satsat 1,8 miljoner i år på tillgänglighetsåtgärder för synskadade och rörelsehindrade.
Ombyggda övergångsställen
- Vi har byggt om 24 övergångsställen i centrum till exempel. Vi satsar mycket på centrum där är det många människor som rör sig, säger hon och uppger vidare att satsningen på tillgänglighet kommer att fortsätta under nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om