Vandrarhemmet rivs – hårt slag för LTU

Här kommer nästa smäll i studentbostadskrisens Luleå:
Vandrarhemmet Kronan ska rivas.
– Den här verksamheten är livsviktig för oss, säger Mauritz Danielsson, chef för studentservice vid Luleå tekniska universitet.

Anton Lidström från Södertälje bor på Kronans vandrarhem.

Anton Lidström från Södertälje bor på Kronans vandrarhem.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-09-04 06:00

Stefan Bohm har drivit vandrarhemmet sedan april 2009. I slutet av februari i år blev han kallad till ett möte vid tekniska förvaltningen.

– Vi hade haft en brandskyddsinspektion och det fanns några punkter som kommunen skulle åtgärda. Jag åkte faktiskt dit med tanken att köpa loss fastigheten för att kunna utveckla verksamheten. I stället fick jag besked om avflyttning senast 31 december eftersom huset ska rivas, säger Bohm.

Anledningen: vandrarhemmet ligger i utkanten av ett område som blir skola när Kronan exploateras.

Fastigheten hamnar i kläm

– Det blir en stor skola som ska serva hela Kronan och fastigheten hamnar då i kläm. Det är huvudanledningen till beslutet, säger Mikael Wänstedt, fastighetschef.

Bohm har tvingats varsla de tre anställda – trots att trycket på vandrarhemmet är hårdare än någonsin.

– Jag hade gärna velat ha ett dubbelt så stort hus.

Det är 10 000 gästnätter per år som försvinner. Bohm uppskattar att han har 350 studentnätter per vecka fram till jul.

– Den här tiden på året har vi många fasta studenter som bor, ja alltifrån två dagar till några månader. Tills de skaffat sig ett fast boende. I år verkar det för övrigt inte finnas mycket sådant för vi har aldrig haft så låg avflyttning som nu. Sedan har vi distansstudenter som behöver bo en vecka i månaden 8-10 gånger per år. Om möjligheten till billigt boende försvinner så är risken stor att studenterna också gör det. Senast i går hade jag en student som ringde och frågade om jag hade något boende åt honom. Utan boende tänkte han inte flytta hit.

Pluggar malmgeologi

Anton Lidström från Södertälje pluggar malmgeologi och bor tillsammans med två andra studenter i ett av rummen.

– Jag har tackat nej till flera tillfälliga boenden eftersom bostadssituationen känns så osäker. En säng på vandrarhem är tryggare. Nej, det här känns inte bra för mig, säger han.

Bohm tror att rivningsbeslutet kan få större effekter än att Luleå solkar ned sitt rykte som studentstad ytterligare.

– Vilka är det som bor här? Det är faktiskt inte speciellt många turister. Det är anställda vid företag som bygger åt Facebook, som jobbar åt SSAB och som bygger nya butiker på Storheden, säger Bohm, som vill påpeka att han inte är negativ till utbyggnadsplanerna.

– Det är jättebra att man bygger och utvecklar Kronan. Men går det verkligen inte att göra på något annat sätt? Den här verksamheten fyller en funktion åt kommunen.

Bekymrad över beslutet

LTU har ett samarbete med vandrarhemmet. Mauritz Danielsson är bekymrad över rivningsbeslutet, inte minst efter branden vid studentboendet på Klintbacken.

– Det är en mycket pressad bostadssituation och Kronan är en viktig spelare i vårt pussel för att få ihop verksamheten. De närmaste två, tre åren är akuta. Men även när Luleå har byggt de 400 nya studentlägenheterna som ska byggas så kommer det finnas behov av den här typen av boende. Det känns inte bra att kommunen tagit det här beslutet, säger Danielsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om