Vandaler lämnade tydliga spår

De bröt sig in på Svevia, krossade bilrutor, buskörde och kraschade rakt in i en lastbil.Men polisen är dem på spåren.Vandalerna klottrade nämligen sina graffitisignaturer på garageportarna.

Vandalattack på Ytterviken. Ett tiotal bilar fick rutorna sönderslagna på Svevias industritomt i Luleå, natten till måndag.FOTO: Göran Ström

Vandalattack på Ytterviken. Ett tiotal bilar fick rutorna sönderslagna på Svevias industritomt i Luleå, natten till måndag.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2011-05-23 11:48

Larmet kom strax efter klockan 03.00, natten till måndag. Svevia (före detta Vägverket) på Depåvägen drabbades av objudna gäster som löpte amok på den inhägnade industritomten.

- Staketen är två meter med taggtråd ovanpå, de har nog krupit under dem, säger Ulf Kero, depåchef på Svevia i Luleå.

"Slägga eller hammare"
Ett tiotal parkerade bilar - tre personbilar, sju lastbilar - utsattes för inbrott och omfattande skadegörelse.

- De slog sönder bilrutor, troligen med en slägga eller hammare, och tog sig in i bilarna och rotade i dem. Inget särskilt har försvunnit. Men det blir mycket att betala i självrisk. Vi har även hyresgäster från Parkkompaniet och andra entreprenörer som har drabbats.

En anställd på Svevia hade sin personbil parkerad inne på området, dessvärre med bilnyckeln i.

- De buskörde och krockade med en lastbil. De ville väl leka, säger Ulf Kero.

Förövarna fortsatte med att slå sönder rutor till garageportarna på Svevia, då larmet gick.

- Securitas kom efter sex minuter men de hann aldrig se vilka det var.

Men vandalerna lämnade tydliga spår efter sig. På garageportarna inne på Svevia finns nämligen flera taggar - graffitisignaturer.

På en av dörrarna kan man utläsa något i stil med "MARO" och "Mr J".

- De hittade väl någon sprayburk och började klottra. De satte sina initialer på portarna. Inte så genomtänkt, säger Ulf Kero.

Har ni några misstankar?
- Det är de vanliga "nattarbetarna" som jobbar skift... Vi har varit befriade från inbrott och skadegörelse, ända sedan vi satte in larm i verkstaden för två år sedan. Vi hoppas att de åker dit, säger Ulf Kero, depåchef på Svevia.

Övervakningsfilmer
Polis har varit till platsen och gjort en teknisk undersökning. Nu ska graffitiklottret analyseras närmare. Vandalerna har även lämnat andra tydliga spår.

- Vi vill inte gå ut med vilka spår det rör sig om ännu. Det finns övervakningsfilmer också. Vi ska nog kunna lösa det här, säger polisinspektör Per Finnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om