Valsedlar saknades på förtidsröstningen

När Monica Ström och hennes sambo skulle förtidsrösta noterade de att ett partis valsedlar delvis saknades – det var även glest bland valsedlarna från flera andra partier. "Så här får det inte gå till", säger hon.

Just nu pågår förtidsröstningen för fullt. Men när Monica Ström och hennes sambo skulle förtidsrösta noterade de att ett partis valsedlar delvis saknades. Bilden är en genrebild.

Just nu pågår förtidsröstningen för fullt. Men när Monica Ström och hennes sambo skulle förtidsrösta noterade de att ett partis valsedlar delvis saknades. Bilden är en genrebild.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-09-09 06:00

Valet närmar sig med stormsteg och det är många som valt att förtidsrösta. Nytt för detta valet är bland annat skärmar som ska förhindra insyn vid valsedlarna – något som ställde till det när Monica Ström skulle rösta vid Luleå energi arena. 

När hon vid 17-tiden på onsdagen anlände till vallokalen med sin sambo blev de hänvisade till varsitt bås. Där upptäckte hon att det enbart fanns en valsedel kvar till Moderaterna i kommun- och regionvalet, samt att det även var glest med valsedlar från flera andra partier. 

– Det var glest bland många faktiskt, jag noterade det. Det var väldigt många tomma fack, säger Monica Ström.

Även i sambons bås saknades Moderaternas valsedlar delvis. När de påtalade detta för valförrättarna fick de svaret "Vi hinner inte fylla på". 

– Så här får det inte gå till, jag trodde inte att vi höll på med sådant, inte i Sverige. Det är ambitionen jag är mest störd över, jag fick känslan av att man ville att det skulle vara slut. Jag hade inte velat att det var slut oavsett vad man tycker om partierna, jag hade velat göra det korrekta.

Efter besöket i vallokalen skickade Monica Ström ett sms till Moderaterna där hon meddelade att vissa av deras valsedlar saknades. 

När Norr Media besökte Luleå energi arena på torsdagen var det ingen av valförrättarna som ville uttala sig om händelsen men en av dem sade att det inte stämde. 

Luleå kommuns valsamordnare Inger Fältros Lundgren säger att i de fall valsedlarna saknas ska de givetvis fyllas på.

– Jag vet att de försöker fylla på hela tiden för de är väl informerade att det ska finnas, att det ska fyllas på och hållas ordning. Samtidigt har vi sagt till dem att det inte ska finnas för stora högar med valsedlar så man inte riskerar att valsedlar försvinner, att det är någon som försöker sabotera helt enkelt, säger hon.

Om ett parti skulle saknas säger Fältros Lundgren att väljaren kan ta en blank valsedel och skriva på.

– Har man letat igenom allting och inte hittar det partiet, då tar man en blank valsedel och skriver partibeteckningen på. Vill man rösta på en kandidat, då vet man kanske vem man vill ge en personröst till. Då skriver man dit namnet, så blir det en personröst på den kandidaten.

Hon fortsätter:

– Men visst ska det fungera och det ska finnas, det är de väl medvetna om de som jobbar i lokalen. För att vara helt säker på att det inte händer någonting ska man egentligen in mellan varje väljare och det är kanske inte riktigt möjligt att ha den tillsynen. Det är en avvägning hela tiden att se till att det finns sedlar. 

Enligt lag ska du vara ensam både när du tar dina valsedlar och bakom valskärmen. Vid de fall en person behöver hjälp att göra i ordning sin röst, på grund av funktionsnedsättning eller andra svårigheter, kan en röstmottagare eller en annan person följa med bakom båset. 

Röstmottagarna har tystnadsplikt och i de fall det står två bakom ett bås ska de fråga om anledningen är att en person behöver hjälp. 

– Vad anledningen är bryr man sig egentligen inte om, utan det räcker att med att väljaren säger att "jag behöver hjälp att kunna göra i ordning min röst". Däremot måste väljaren veta att de vill rösta och vad de vill rösta på. Det måste man kunna förmedla, säger Inger Fältros Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!