Välkomsten välkomnar flyktingbarn

Bristen på förskoleplatser drabbar flyktingbarn. Efter förberedande språkundervisning på Välkomsten ska de slussas in i förskoleverksamheten. Deras språkutveckling riskerar att stanna upp när de måste stanna längre än de behöver.

Lisbeth Åström, Barn- och utbildningsförvaltningen, Luleå kommun, berättade om Välkomstens verksamhet. FOTO: Bengt-Åke Persson

Lisbeth Åström, Barn- och utbildningsförvaltningen, Luleå kommun, berättade om Välkomstens verksamhet. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-04-24 06:00
Under länsstyrelsens och Luleå kommuns temadag om flyktingmottagning i går informerade Lisbeth Åström från barn- och utbildningsförvaltningen om hur Välkomstens skola och förskola, arbetar. De tar emot nyanlända barn och ungdom vars föräldrar eller anhöriga är asylsökande, kvotflyktingar eller invandrare. Men de tar också emot ensamkommande ungdomar. Verksamheten startade i februari 2007 och har i nuläget cirka 100 barn inskrivna.
Slussas in
- Hittills har alla som behövt fått plats. Vi har inget max antal platser, säger Lisbeth Åström.
Välkomsten har som målsättning att förbereda barn och ungdomar i åldern 2-19 så att de kan slussas in i skola, förskola och gymnasium. Det tar i genomsnitt 7-8 månader innan de är redo. Fördelen är att de får vara i små grupper med barn i samma situation och det verkar gå väldigt bra. De får intensifierad språklärning, grundläggande förståelse för hur det svenska samhället fungerar och en inblick i hur skolan fungerar i Sverige.
- Innan vi började så kom barnen direkt till en skola eller förskola och där fanns inga resurser för att stärka barnens språkutveckling på samma koncentrerade sätt som nu. Nu gör de det hela dagarna.
Ett problem just nu är att så många barn i kommunen behöver förskoleplats och det har även drabbat Välkomstens barn. När det är dags att börja förskolan så har plats inte funnits. Då finns risken att de stannar i sin språkutveckling då det hela tiden kommer nya barn som har en lägre språkkunskapsnivå. Men kommunen jobbar på det och försöker lösa problemet så fort som möjligt.
Ännu inga effekter
Mycket fungerar bra men det finns det som kan bli bättre. Lisbeth Åström förklarar att de äldre barnen som kommer kan ha svårare att hinna ikapp sina jämnåriga svenska kamrater kunskapsmässigt. Det kan till exempel bero på att de inte haft någon skolgång alls i hemlandet.
- Vi kan bli bättre på att tydligare visa på vägar för dessa barn att nå dit de vill.
Det finns i dag inget behov eller planer på att uttöka verksamheten. Inte heller finns några signaler om att det blir några neddragningar. Ännu har inte den ekonomiska krisen drabbat Välkomsten.
- Men som alla inom skolverksamheten så oroar man sig, säger Lisbeth Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om