Våldsmän kartläggs

Polisen har kartlagt kända våldsmän i Gällivare i jakten på svaret om vad som hänt Carolin Stenvall. Flera är granskade. Men ännu har inget genombrott inträffat i utredningen.

Foto:

LULEÅ2008-09-26 06:00
I går fortsatte polisens utredare i Gällivare att arbeta med jätteutredningen om försvinnandet vid Stenbron.
Anders Danielsson, chef för utredningsverksamheten i Norrbotten, uppger att man gör en noggrann granskning av bland annat dömda våldsmän som kan ha betydelse i utredningen.
- Man gör en kartläggning över vilka personer som har funnits i området. Är det så att det finns personer som är dömda för allvarlig brottslighet sedan tidigare så är det självklart något som man undersöker, säger Anders Danielsson,
I Gällivare finns flera exempel på män som riktat våld mot kvinnor de senaste åren. Vilka av dem som kontrollerats av polisen är av utredningsskäl inte offentligt.
Människorov sannolikt
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, utvecklar förklaringen av hur utredningsarbetet går till. Våldsmän är bara en del av alla som ska undersökas.
- Man måste göra en noggrann kartläggning av hennes bakgrund, kontakter, bekanta, relationer och allt som inträffat på de platser hon varit på. Det är väldigt brett och förutsättningslöst.
Han pekar samtidigt på att den stora utredningen i sig inte behöver betyda att polisen sitter på bevis för att Carolin Stenvall råkat ut för brott.
- Nej. Men en person har försvunnit, förmodligen inte frivilligt, och då är människorov det sannolika.
Hoppet minskar
Carolin Stenvall har i morgon varit försvunnen i två veckor. Hoppet om att finna henne vid liv har minskat betydligt, bedömer Jerzy Sarnecki.
- Det ser väldigt illa ut. Ju längre en person är försvunnen, desto mindre är sannolikheten att man hittar henne vid liv. Omständigheterna är sådana att man tyvärr måste befara att det hänt något allvarligt med henne.
FAKTA Våldsmän i Gällivare
Här är några exempel på män som begått våldsbrott mot kvinnor i Gällivare de senaste åren:
4 30-åringen. Han riktade en pistol mot sin yngre flickväns huvud, skallade henne i ansiktet, bet henne i ansiktet och bröstet och genomförde en våldtäkt under två till tre timmar. Dömd till fängelse 2005.
4 35-åringen. Våldtog sin flickvän vid tre tillfällen. Slog och sparkade henne. Dömd till fängelse 2005.
Båda personernas strafftid har löpt ut.
Förra sommaren anmälde en kvinna i 35-årsåldern att hon våldtagits av en okänd man efter en fest i ett hus. Ingen greps.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om