Efter kritik från flera kommuner gällande Robin Hood-skatten har den borgerliga regeringen beslutat att skjuta till en miljard kronor för att komma till rätta med orättvis fördelning.
Tillskottet innebär att länets kommuner tjänar miljontals kronor på utjämningen, vars nya regler föreslås börja gälla från den 1 januari 2014.
Haparanda och Pajala
- Det har dragit ut på tiden men äntligen har regeringen enats. Nästintill storslam för Norrbotten och en seger för mitt parti, säger Stefan Tornberg i Centerpartiet som länge har drivit frågan.
Största vinnarna är Haparanda och Pajala medan utsatta glesbygdskommuner som Jokkmokk går back, enligt nya beräkningsmodellen.
- Förvånande. Detsamma gäller Arjeplog som knappt får några pengar. Jag vet inte riktigt vad det beror på, säger Stefan Tornberg.
Att Luleå går miste om 700 kronor per invånare är mer logiskt, menar han.
- Luleå har varit överkompenserat tidigare. Visst blir detta kännbart. Å andra sidan är Luleå den kommun som det är minst "synd om" i länet.
Dystra siffror
Men för regionsjukvårdens del är det riktigt dystra siffror. Landstinget förlorar hela 532 kronor per invånare - vilket motsvarar drygt 132 miljoner kronor.
Stefan Tornberg försvarar förslaget med att landstinget i Norrbotten har en - relativt sett - god ekonomi.
- Vi räknar med ett överskott på över 250 miljoner kronor för landstinget i år, så beräkningarna är rimliga, säger Stefan Tornberg, oppositionellt landstingsråd.
"Mödosam resa"
Kent Ögren, landstingsråd (S), är desto mer kritisk till regeringen.
- Väldigt orättvist. Det som irriterar mig är att ett antal moderatkommuner i Stockholm får sina behov tillfredställda på bekostnad av vårt landsting.
Han hänvisar till den ursprungliga utredningen från 2011.
- Enligt den skulle vi "bara" gå 90 miljoner back. Nu drabbas vi väldigt hårt. Det här blir en lång och mödosam resa.
Dessutom befarar Kent Ögren att landstinget framöver går miste om 60 miljoner kronor i kompensation för vårdtunga grupper.
Jämför med Östergötland
- Det innebär att vi går back totalt 200 miljoner kronor. Robin Hood tog från de rika, gav till de fattiga. Jag har mycket svårt att se det i regeringens förslag.
Kent Ögren jämför med tillväxtlänen Östergötland som tjänar närmare 160 miljoner kronor på Robin Hood-skatten.
- De har betydligt bättre ekonomiska förutsättningar än oss och är dessutom ett betydligt mindre län. Ändå blir det positivt utfall för dem.