Vi träffar Micael Säll Lindahl på ett hotell i Luleå där han ska hålla ett föredrag om polisens syn på säkerhetsläget. Tanken med intervjun är att få hans bild av narkotikaproblematiken och då med fokus på kokain.
Det blir ett samtal om både droger och organiserade brottslighet, och det våld som sprids i spåren på gängens framfart.
– Det vi ser är att den här våldsepidemin, att den är kopplad till drogmarknader. Vi har nätverk som är Stockholmsbaserade som kommer hit och försöker ta över marknaden. Vi har sett dem i Umeå, i Sundsvall – och vi har även sett dem här uppe i Luleå, säger Micael Säll Lindahl.
Han förklarar sedan att ett intensivt arbete pågår från polisens sida för att stoppa att gängen etablerar sig i norra Sverige. I dessa insatser har både mord och sprängningar stoppats.
– Men vi måste ligga på dem hela tiden, för det är en brottslighet som riskerar att sprida sig ytterligare. Det här jobbar vi med dygnet runt, säger Micael Säll Lindahl.
En helt avgörande näring för de kriminella nätverken är försäljningen av narkotika, konstaterar Säll Lindahl. Där ligger också polisens fokus i arbetet.
– Vi har tagit flera av dem som står bakom de här affärerna. Men så länge det finns en efterfrågan, då finns det någon som vill sälja. Det här är inget problem man får bort utan något vi hela tiden måste jobba med.
Enligt Micael Säll Lindahl tyder allt på att Sverige, och i förlängningen de norra delarna av landet, har blivit ett transitland för narkotika.
Varför har de blivit så, tror du?
– Det har att göra med logistikkedjor helt enkelt. Vi har containertrafik som har börjat anlända till Skellefteå hamn, och hamntrafiken ökar i hela regionen.
Han anför även lastbilstrafiken som i många fall ska vidare, till Norge och Finland.
En orsak till att marknaden har breddats för de kriminella gängen är att missbruket i dag är mer allmänt spritt bland medborgarna, tror Micael Säll Lindahl.
– Kokain fanns ju nästan inte här uppe förut. Det är vanligare än man tror. Vanliga familjefäder och alla möjliga använder kokain.
Tullverkets teori är också att Sverige har blivit ett transitland för kokainsmuggling. Det rapporterade Tidningarnas telegrambyrå, TT, nyligen.
Under 2022 stoppades bland annat över tre ton kokain från att fraktas från Ecuador till Helsingborgs hamn.