Valborgsfirandet är ett av de tillfällen där flest ungdomar begår alkoholdebut. Även om högtiden har blivit lugnare i takt med att färre och färre ungdomar faktiskt dricker alkohol är valborg fortfarande förenat med problem.
Polisen räknar med att behöva avstyra såväl langning som fylleri och bråk före och under firandet.
– Man har en beredskap för det, säger Per Hartman som är områdespolis i Luleå.
Valborg kan vara svårbevakat för polisen eftersom det rör sig om ett stort antal mindre folksamlingar utspridda över hela staden.
– Det finns ingen självklar festplats som på en festival. Här får vi försöka komma ut lite grand. Dels har vi civila poliser som försöker se var det är folksamlingar, men vi har även cyklande poliser. Då kommer man lite närmare brasorna, säger Per Hartman.
– Men det styrs förstås också av vad som händer och rings in.
Men det största och viktigaste arbetet utgörs av de förebyggande åtgärderna. Per Hartman har tidigare fått uppmärksamhet när han i olika mer eller mindre skämtsamma inlägg på polisens Facebooksida har försökt informera om hur det är att tillbringa en natt i en fyllecell.
– Målet är att avskräcka folk, säger han.
Hartman anser det polisen kan göra ändå är marginellt jämfört med föräldrarnas roll. Han tycker att det är viktigt att föräldrar till tonåringar pratar med sina barn om alkohol och dess negativa effekter. De bör även hålla sig nyktra under festkvällen och hålla kontakt med sina barn om de är ute.
– Man ska bry sig och fråga vart barnen ska. Kanske klappa lite på ryggsäcken för att känna om det finns några flaskor. Och ring ett videosamtal, det är väl alldeles ypperligt? Då ser man var de är.
Mats Burman, som är länsstyrelsens samordnare för frågor som rör alkohol, narkotika, dopning och tobak, tycker också att föräldrarna har det viktigaste uppdraget.
– Man ska stå upp mot sina barn. Man får ingen badwill för sitt föräldraskap om man gör det, säger Mats Burman.
Samtidigt som valborg utgör ett orosmoln poängterar Burman att trenden när det gäller ungas alkoholvanor är positiv. Mindre än hälften av niondeklassarna konsumerar alkohol – och det kan göra att grupptrycket faktiskt får folk att avstå spriten.
– Det har blivit en norm att man inte behöver dricka. Möjligen kan det handla om en hälsotrend – tonårshjärnan är känslig för alkohol – men föräldrar har också haft stor betydelse, säger Mats Burman.