Välbesökt majbrasa på Hägnan

Det var många som sökte sig till friluftsmuseet Hägnan för att hälsa våren välkommen på valborgsmässoafton.Där fick de lära sig av skådespelaren och regissören Dan Swärd hur man byter från vinter- till vår- och sommarkropp. Man drar helt enkelt upp mungiporna och ler.

Många hade sökt sig till friluftsmuseet Hägnan på valborgsmässoaftonen för att hälsa våren välkommen. Brasan värmde skönt i kylan från de lika friska som isande vårvindarna.

Många hade sökt sig till friluftsmuseet Hägnan på valborgsmässoaftonen för att hälsa våren välkommen. Brasan värmde skönt i kylan från de lika friska som isande vårvindarna.

Foto: Göran Lindh

LULEÅ2012-04-30 21:57

Hägnan i Gammelstad bjöd på ett omfattande program för hela familjen på valborgsmässoaftonen. Det började klockan 18 med barnaktiviteter som sagovandring. I Storgården hölls allsång.

Körerna Lyran, Arctic Voices och SPF-kören Bergnäset lät de klassiska vårsångerna klinga ut över nejden under ledning av välkände körprofilen Göran Lindgren.

Efter att Dan Swärd från teatergruppen Scratch i sitt vårtal uppmanat till bojkott mot långkalsonger i kamp mot vintern tändes så majbrasan som placerats på Hägnans stora parkeringsplats. Vårelden värmde skönt i kylan från de lika friska som isande vårvindarna.

Traditionen att tända stora bål på valborgsmässoafton har egentligen tyskt ursprung. Man tände bål för att hålla häxorna på avstånd. Den traditionen anammades av svenskarna men här var den praktiska nyttan att skrämma bort rovdjuren när boskapen släpptes ut på vårbete.

Hampus Wikström, 7, som bevistade valborgsmässofirandet på Hägnan med sin pappa, mamma och lillasyster hade dock en helt egen teori om majbrasornas funktion.

- Det är för att snön ska smälta snabbare. Det blir så varmt av alla eldar och då blir snön till vatten. Det är ju bra, sade han leende i skenet från brasan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om