Val som vållar penning-kval
Kyrkovalet är en dyr historia.Förra gången det begav sig, 2005, landade kostnaden på drygt 130 miljoner.- Man måste ifrågasätta varför man ska lägga så mycket pengar på valet, säger Stig Eriksson, Burträsk.
Ett kostsamt val. Kyrkovalet 2005 kostade 130 miljoner kronor. Allt tyder på att kyrkovalet 2009 kommer att kosta ännu mer. Bilden är från Katarina kyrka i Stockholm. FOTO: Staffan Lövstedt/SCANPIX
Foto: Staffan Lövstedt/SCANPIX
Det är en siffra som också kan bekräftas av Magnus Edin, projektledare för kyrkovalet, Uppsala stift.
- Vi har sett i våra utvärderingar att kyrkovalet 2005 kostade mellan 122 och 132 miljoner kronor, säger han.
Fem kronor per person
- Kyrkovalet kostar ungefär fem kronor per röstberättigad och år. Det som kostar i nationell nivå är röstkortet som skickas till 5, 6 miljoner röstberättigade.
En annan kostnad är valsedlar som skickas ut av kyrkorna på nationell och lokal nivå, säger han.
Han uppger också att de olika nomineringsgrupperna får bidrag från kyrkan och att personalkostnader ingår i kostnaden.
Kyrkovalet anordnas och bekostas av Svenska kyrkan.
Stig Eriksson, Burträsk, var en av dem som var med och skrev motionen till kyrkomötet. I Luleå stift står han på tredje plats i nomineringsgruppen Centerpartiets vallista till Kyrkomötet.
Han tror att en revidering av hela valsystemet måste till. Dels för att få fler att ställa upp i valet men också för att få ner kostnaden för kyrkovalet.
- Man måste ifrågasätta varför man ska lägga så mycket pengar på valet. Med en krympande ekonomi måste kyrkan titta på sina kostnader och då tror jag att valet kommer att vara en av de bitar man kommer att ifrågasätta, säger Stig Eriksson.
Dålig utdelning
- Man satsar väldigt mycket men man får dålig utdelning, säger han.
Indirekta val innebär att man bara skulle välja på lokal nivå till församlingen och eventuellt också på nationell nivå till kyrkomötet. Församlingen väljer sedan i sin tur kyrkorådet som sedan väljer till stiftet som väljer kyrkomötet.
Magnus Edin uppger att frågan om vilket valsystemet man har inom Svenska kyrkan "har diskuterats mycket" men också förändrats över tid.
- 2001 införde kyrkan egna val. Då var det direkta val till kyrkomötet och stiftet. Det har succesivt diskuterats om det ska införas indirekta val igen, om valsystemet ska förändras. Man diskuterar många frågor. Demokratin är ett levande ting och därigenom är också den demokratiska organisationen levande, säger han.
Enligt de senaste siffrorna blir inte kyrkovalet 2009 billigare än kyrkovalet 2005.
Dyrare än sist
Enligt underlag från informationsavdelningen på Svenska kyrkan beräknas kostnaden för kyrkovalet 2009 på nationell nivå landa på omkring 83 miljoner kronor. 2005 var kostnaden för kyrkovalet på nationell nivå 66,2 miljoner kronor.
Än så länge finns inte underlag att beräkna kostnaderna för 2009 års val på församlings- och stiftsnivå.
- Det är något mer personal i själva valet för att säkerställa att det kan genomföras på ett bra sätt, säger Magnus Edin.
Fakta kostnader för kyrkovalet 2005
På nationell nivå: 66,2 miljoner kronor
På stiftsnivå: 10,1 miljoner kronor
För samfälligheter och församlingar: 46-56 miljoner kronor
Sammanlagd kostnad: 132,3 miljoner kronor
Källa: Informationsavdelningen, Svenska Kyrkan.
På stiftsnivå: 10,1 miljoner kronor
För samfälligheter och församlingar: 46-56 miljoner kronor
Sammanlagd kostnad: 132,3 miljoner kronor
Källa: Informationsavdelningen, Svenska Kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!