Vägglöss i sovvagnen

När Muhammad Arsalan, Älvsbyn, åkte tåg ned till Göteborg hade han några oönskade medpassagerare som resesällskap. Hans sovvagn var full med vägglöss.
- Det började klia och jag kunde inte sova. Det värsta är om man får löss i sina kläder och väskor så de sprids, säger han.

Muhammad Arsalan tog själv den här bilden på en av vägglössen med sin mobiltelefonkamera. "Det är klart att det inte är roligt när man betalar för sovvagn för att få sova och komma utvilad till anställningsintervjun och sedan får sömnen förstörd av vägglöss", säger han.

Muhammad Arsalan tog själv den här bilden på en av vägglössen med sin mobiltelefonkamera. "Det är klart att det inte är roligt när man betalar för sovvagn för att få sova och komma utvilad till anställningsintervjun och sedan får sömnen förstörd av vägglöss", säger han.

Foto: Muhammad Arsalan

LULEÅ2011-01-21 05:40

Det har väl inte undgått någon att SJ har haft stora problem med förseningar denna vinter. Men det är inte bara så att tågen går lusigt. De är nedlusade också. Det fick Muhammad Arsalan, 24, erfara när han åkte med nattåget från Älvsbyn, tåg 93, till Göteborg på onsdagskvällen.

- När jag släckt lampan för att sova kände jag hur det började klia efter ett några minuter. Jag tände lampan och såg flera löss på min kudde. Jag pratade med en kille i samma vagn, vagn 36, och när han tittade efter såg han en stor lus på sin kudde också. Jag gick och satte mig i en sittvagn i stället och kunde inte sova, säger Muhammad Arsalan.

Förstörd sömn
När NSD pratar med honom på torsdagsförmiddagen har han bytt tåg och har inte så långt kvar till slutdestinationen Göteborg där han ska vara vara med på en anställningsintervju, en intervju som inte direkt fick de idealiska förutsättningarna.

- Nej, det är klart att det inte är roligt när man betalar för sovvagn för att få sova och komma utvilad till anställningsintervjun och sedan får sömnen förstörd av vägglöss. Jag hoppas verkligen att det inte finns löss eller ägg i mina kläder och väskor så att de sprider sig och jag får löss hemma, säger Muhammad Arsalan.

Ska sanera vagnen
Telma Henriksson på SJ:s presstjänst säger att hon aldrig har hört talas om att någon har drabbats av vägglöss på tåget.

- Det låter märkligt. Men eftersom det förekommer vägglöss i bostäder så är det naturligtvis möjligt, säger hon.

Vad kommer SJ att vidta för åtgärder?
- Vi måste naturligtvis undersöka det här och sanera vagnen direkt om det visar sig stämma. Självklart ska inte våra resenärer behöva drabbas av löss.

FAKTA: Vägglöss

Den har världsvid utbredning och omfattar cirka 75 arter, varav fyra i Sverige. De är 2,5-12 mm långa (de flesta 5 mm), rundat ovala, platta och bruna-gulbruna. De saknar bakvingar och har små, fjällika framvingar.

Människans vägglus, som också kallas skäkta och väggmadam, är en 5-8 mm lång art. Den suger blod nattetid.


Medan de på kroppen parasiterande lössen torde ha funnits i Norden lika länge som människan själv anses det att vägglöss har importerats söderifrån tämligen sent; de nämns inte uttryckligen i några källor före 1500-talet.


Varutransporter och import av stoppade möbler har anförts som tänkbara förmedlare.

Källa:
Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om