Lusinvasionen växer: "Katastrofalt"

Lushärvan växer i Luleå. Sedan september i fjol har 29 ärenden gällande vägglöss anmälts, av dem är 17 pågående.

"Det verkar som om bostadsföretaget inte håller efter på något bra sätt" säger Karin Åman-Engberg vars son skulle ha flyttat in i det här huset i Luleå men vände på klacken när ohyra hittades i studentlägenheten.

"Det verkar som om bostadsföretaget inte håller efter på något bra sätt" säger Karin Åman-Engberg vars son skulle ha flyttat in i det här huset i Luleå men vände på klacken när ohyra hittades i studentlägenheten.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2020-09-05 05:28

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Vanligtvis hanterar Lulebo fyra-fem ärenden med vägglöss per år, det senaste är de uppe i 29 varav 17 är pågående ärenden fördelade på det här viset: Två fall på Bergnäset, ett på Örnäset, ett på Kallkällan, ett på Porsön och 12 i centrum.

Vi har tidigare berättat att sju lägenheter på Norra Strandgatan 15 och 17 blivit angripna av vägglöss. I går kunde vi förmedla att siffran ökats till tio och nu berättar Lulebo alltså att 12 lägenheter drabbats sedan utbrottets start i oktober i fjol. Av totalt 24 lägenheter på adressen har alltså hälften drabbats. 

De senaste upptäckterna gjordes i veckan när lushundar genomsökte huset. De fann löss i fyra nya lägenheter, bland annat hemma hos familjen Lyckhagen.

– Det är katastrofalt. De låter det bara fortgå, problemen blir bara större och större. De måste vara tydliga med vad som händer, vad de ska göra och när, säger Michael Lyckhagen.

Han är kritisk över att det har tagit tid för Lulebo att bli kvitt vägglössen i huset och bristen på information när allt ska ske samt besked om ersättning.

– Vi tog in på hotell direkt vi fick beskedet om lössen och kommer bo kvar här tills vägglössen är borta. Jag vill inte att barnen ska bli bitna. Det är inte roligt.

På en annan av Lulebos adresser, Väderleden på Björkskatan, möttes Karin Åbom-Engberg och hennes son av en stressande syn när sonen flyttade hit för att studera i Luleå.

– Där var oerhört dåligt städat och madrassen som var på plats var full av ohyra. I de allmänna utrymmena var det enormt snuskigt med silverfiskar i överflöd i kökslådorna. 

Fastighetschef Carl-Axel Sundbaum håller inte med.

– Det var inte jättedåligt städat i den där lägenheten de kom till. Jag var själv där och kontrollerade. Några löss såg jag då inte. 

Men de kryper ju fram på nätterna, de ser man väl inte dagtid? 

– Nej, men vi har ingen felanmälan om vägglöss där. När den här kunden hörde av sig tog vi in en städfirma som städade upp lägenheten. Det var fort fixat. Sedan ville studenten ändå inte ta lägenheten, men det kan vi inte göra något åt. 

För Karin Åbom-Engbergs son blev det inga studier i Luleå. Han började studera på annat håll istället.

– Det blev ingen vidare stund där i Luleå. Dagen efter vi var där läste vi i tidningen om vägglössangreppet i centrum. Det verkar som om bostadsföretaget inte håller efter på något bra sätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!