"Våga vittna"

Rättvisa ur olika perspektiv. - Offer har inte lika förutsättningar som en gärningsman, säger Sven-Erik Alhem.

"Jag måste vinnlägga mig om är inget uttryck jag kan använda på skolor. Jag måste prata så enkelt som möjligt. Det är inte så lätt efter en juristkarriär på närmare 40 år", säger Sven-Erik Alhem inför träffen med gymnasieeleverna i kvarteret Örnen.FOTO: Kurt Engström

"Jag måste vinnlägga mig om är inget uttryck jag kan använda på skolor. Jag måste prata så enkelt som möjligt. Det är inte så lätt efter en juristkarriär på närmare 40 år", säger Sven-Erik Alhem inför träffen med gymnasieeleverna i kvarteret Örnen.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2009-11-21 06:00
Riksordföranden för Brottsförebyggnade rådet gästade Luleå i torsdags i samband med att ett nytt stödcentrum för brottsoffer invigdes. Han förespråkar mer hjälp till offren, men inte på bekostnad av gärningsmännen. Vidare att det är oerhört viktigt att inte inkräkta på de misstänktas rättighet att exempelvis tiga.
Olika förutsättningar
Men det vaktum att många vardagsbrott inte ens utreds, är enligt honom ett tecken på att offer inte har samma förutsättningar.
- Åklagaren har den fulla bevisbördan.
Därför vill han att polisen satsar mer på att utreda vardagsbrott. Dessa ska vara så bra att någon kan fällas.
- Det räcker inte med att vara trovärdig, Stödbevisning krävs, säger han och manar åhörarna till att våga ställa upp som vittne.
För honom är det också viktigt att polisen tar en och annan inom alla brottsområden. Därför prisar han cyklande poliser i Göteborg, som tar cyklister som bryter mot lagar.
Kan vara fejkat
Alhem betonar också att det alltid finns tvivel kvar, även fast någon blivit dömd eller erkänt. Bevismaterial kan ha fejkats. Därför är det också viktigt att det finns möjlighet till resning.
Osökt kommer han in på Thomas Quick som erkänt 30 mord, varav två av de som han påstår sig ha mördat lever. Han söker nu resning i ett mål.
- Hur lätt är det att göra 30 mord om det inte handlar om en massmördare som slår till vid ett tillfälle. Hur svårt är det inte att skaffa medhjälpare till mord?
Därför gläds han åt att åklagarsidan inte har något emot en resning i målet.
- Jag vet inte utgången i detta. Men allt talar för att det blir en resning. Det här kan bli en väldigt känslig affär för rättsväsendet.
Dödsstraff är otänkbart
Längden på ett straff är inte avgörande för ett offer, utan att någon åker fast.
- Jag kan tänka mig upp till 25 år för brutala mord. Det går inte att få hundraprocentig visshet i brottsmål, säger han och betonar att dödsstraff är otänkbart för honom.
Vidare att straffvärdet ska påverkas om man genomför en stöt som ger 60-70 miljoner och pengarna inte återfinns. Efter avtjänat straff har brottslingen stora tillgångar.
Att det finns ett normsystem som följs är viktigt för demokratin i ett samhälle:
- Vissa kretsar bestämmer själva, säger han och nämner kriminella gäng där medlemmarna avgör vad som ska hända om någon bryter mot reglerna.
Endast kungen straffri
I Sverige är kungen den ende som går straffri. Alhem tror inte att det i dag skulle vara möjligt att ge exempelvis statsministern dessa privilegier:
- Det är en märklig kvarleva.
Eleverna uppmanas också leka med tanken att med ett rättighetsverk där alla missnöjda kan klaga.
- Men det är inte så lätt, säger han och ger exempel på att det han tycker är rätt kanske någon annan tycker är fel...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om