Högskoleprovet bär många drömmar om en bättre framtid. Ett bra resultat kan för Johanna Sundqvist öppna dörren till den utbildning hon drömmer om.
– Jag vill komma in på läkarlinjen. För två gånger sedan var jag två poäng ifrån den poäng som behövdes för att komma in på utbildningen. Det var lite surt, säger hon.
Astrid Ersson, Piteå, gör provet för första gången. "Jag går samhällsprogrammet på gymnasiet så jag har inte riktigt valt vad jag vill studera i framtiden, men det finns väldigt många möjligheter", säger hon.
Foto: Reino Jillker
I Luleå genomförde 365 av 471 anmälda högskoleprovet. Det genomfördes också på ytterligare fem orter i Norrbotten. I Kiruna var 71 personer anmälda, Gällivare 22 anmälda, Haparanda 40, Arvidsjaur 21 och Piteå med 167 personer anmälda för att göra provet.
– Jag skulle uppskatta att det är 20 procents bortfall, säger Stina Lannerblad, enhetschef studieadministrationen vid Luleå tekniska universitet.
Sofia Wirenholt har taktiken klar. Hon gör högskoleprovet för tredje gången och har förberett sig mycket. "Jag har tränat hemma på 20 prov där jag tagit tid på mig själv för att lära mig tekniken. Det har gått bättre för vart prov jag gjort, så man måste lära sig strategier och vad de brukar fråga om, säger hon". Nu hoppas hon att provresultatet den här gången ska räcka för att komma in på den socionomutbildning hon sökt.
Foto: Reino Jillker
365 personer gjorde högskoleprovet i Luleå. Ett prov som erbjuds två gånger om året.
Foto: Reino Jillker
Marielle Karlsson gör provet för första gången medan Gustav Öberg gör det för tredje gången. "Jag har många kompisar som kommit in på utbildningar via högskoleprovet. Det är inte ett enklare sätt men det är ett annat sätt att komma in på en utbildning", säger Gustav Öberg. Marielle Karlsson vet inte riktigt vad hon vill studera i framtiden men gör provet ändå. "Det kan vara bra att ha ett resultat om man vill söka någonting", säger hon.
Foto: Reino Jillker
Sofia Wirenholt var en dem som gjorde provet i Luleå.
– Jag tycker tidspressen är svårast. Jag vill bli socionom och vill komma in på den utbildningen. Jag är utbildad frisör och då tänkte jag att jag skulle jobba som frisör hela livet, så jag ansträngde mig inte så mycket. Nu ångrar jag det. Högskoleprovet är ett bra sätt att ändra på det. Jag tycker ungdomar verkar ha det jobbigt idag och skulle vilja jobba som kurator på en skola för att finnas där som stöd för dem, säger Sofia Wirenholt.
Det är femte gången som Johanna Sundqvist gör högskolerovet. Det har gått bättre för varje gång, förutom förra gången. Nu tar hon nya tag och hoppas resultatet ska räcka för att komma in på läkarlinjen.
Foto: Reino Jillker
Högskoleprovet hölls på Luleå tekniska universitet under söndagen.
Foto: Reino Jillker