Vacker sång - för hälsans skull

Att sjunga ger dig ett tillskott av hormonet testosteron och välbefinnandet ökar.
Dessutom är chansen stor att du kommer tänka i nya banor.
Frida Lundholm tar sånglektioner varje vecka och känner tydligt av hälsoeffekterna.
-  När jag går ut från klassrummet mår jag bra, säger hon.

Våga ta dig ton, det är bra för din kropp. Frida Lundholm sjunger varje vecka och tycker det är avstressande.FOTO: Kurt Engström

Våga ta dig ton, det är bra för din kropp. Frida Lundholm sjunger varje vecka och tycker det är avstressande.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2013-05-01 20:30

Flera saker händer i din kropp när du sjunger regelbundet:

¤ Din andning och cirkulation i kroppen påverkas positivt.

¤ Du tränar upp din kropp fysiskt, bland annat stora muskler som diafragman och muskulaturen i bröstkorgen.

¤ Du stimulerar känslocentrumet i hjärnan och det kan göra att din uppfattning om saker och ting kan förändras. Kanske ser du problem på ett nytt sätt efter att ha sjungit en stund.

Professor emeritus vid Stockholm universitets stressforskningscentrum, Töres Theorell, har skrivit boken "Noter om musik" - en handlar om musik och dess hälsoeffekter. "

Han konstaterar att det finns en tydlig koppling mellan musik och hälsa. Att börja med körsång om man upplever en känsla av nedstämdhet kan till exempel vara en mycket god idé enligt Töres Theorell.

- När man sjunger stimuleras en del hormoner. Det som ofta nämns är oxytocin som är ångest- och smärtdämpande.

Uppbyggande hormon
Töres Theorell berättar om en forskning som gjorts på hälsa och körsång. En motiverad testgrupp fick börja sjunga i kör en gång i veckan, och en annan testgrupp fick sitta och prata i grupp samt delta på föreläsningar under samma period.

- De i körsång fick ett tillskott av ett uppbyggande hormon, testosteron, ett nyttigt hormon som gör att vi mår bra. Det första halvåret var effekten extra tydlig. Vi mätte hormonet i saliven och då beter sig hormonet på samma sätt hos kvinnor och hos män.

Testosteron förknippas ofta med sexualitet, eller hur?
-  Ja. Det ökar vitaliteten i största allmänhet och det är klart, det kan ha effekt på sexlusten också. Men det blir lite fel om man ska börja prata i termer som att körsång ökar sexlusten. Välbefinnandet ligger på mer allmänt plan, säger Töres Theorell.

Varning för överträning
Testosteron ingår bland flera hormoner som stimulerar cellnybildningen och det ger ett skydd mot stress. Om vi inte sköter cellnybildningen i kroppen, mår kroppen sämre och sämre. Vi sliter ut cellerna.

Om man inte vill sjunga i kör då - men ändå må bra?
- Vid regelbunden fysisk träning under trevliga förhållanden så ökar testosteronet. Men är det otrevligt och disciplinärt så fungerar det inte. Då sjunker testosteronet i stället. Det är välkänt i träningsvärlden med överträning.

Töres Theorell säger att musik och estetiska upplevelser överhuvudtaget kan ha god effekt på hälsan. Det kan handla om att lyssna på musik i bilen, spela ett instrument, eller gå en konsert. Känslocentrumet i hjärnan får direkt stimulans vid sådana aktiviteter.

- Effekten kan bli att förnuftet överaskas och man kanske ändrar uppfattning om saker och ting. Man kanske ser problemen på annat sätt.

Känsla av tillfredsställelese
Vi återvänder till Frida Lundholm som fick inleda artikeln i ingressen. Hon är gymnasieelev i Luleå kommun och har sedan flera år tagit sånglektioner via den kommunala Kulturskolan som är avgiftsfri.

Frida Lundholm känner att det är en viktig pusselbit med musiken för att hon ska må bra. Innan en musiklektion kan hon vara stressad för prov och inlämningsuppgifter i skolvärlden, men när hon stiger i klassrummet för sånglektioner släpper hon det mesta och upplever en känsla av att vara här och nu. Hon fokuserar helt på att sjunga. Stressen minskar och efter ett sångpass är Frida Lundholm glad och går med lätta steg till bussen. En känsla av tillfredsställelse infinner sig och hon inte behöver forskning för att förklara varför. I stället säger hon:

- Det är roligt att sjunga!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om