Väck städlusten  och känn dig lyxig

Hösten gör det vackert utomhus. Men efter en sommar med resor och utomhusaktiviteter är det inte lika fint inomhus. Fönstren är igenmurade, garderoberna överfulla och i hallen dräller nedgångna gympaskor och sommarkläder. Hög tid för en höströjning!

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Luleå2007-10-16 00:00
För Estrid Bengtsdotter, författare bakom boken Städa, är städning lika med lust. 

- Det är lyxigt med ett rent och fräscht hem som doftar gott, utbrister hon.

För ett tag sedan låg hon hemma var sjuk. Hon tittade ut genom de smutsiga fönstrena:

- Jag längtade så efter att bli frisk och orka ta itu med dem. Att lyssna på en ny ljudbok och stå där och tvätta, få släppa in det vackra höstljuset!

Estrids farmor var den som väckte städlusten. Hon kom hem till familjen två gånger om året när Estrid var liten och städade precis överallt:

- Hon dammsög till och med väggarna och gjorde rent taket. Jag både tittade på och fick hjälpa till. När farmor åkte hem var alla på gott humör, glada över att ha fått det så fint.



Börja med att rensa - överallt - innan du sätter igång med själva städningen, råder Estrid:

- Starta i hallen och ta undan och tvätta sommarjackorna. Plocka undan de skor du inte använder och släng utslitna gamla sommarskor. Köp förvaringskorgar för vantar och mössor. Det gäller att göra det lättare för sig, förklarar Estrid.

Att ta tag i garderoberna är nästa steg. Skänk det som är helt till behövande och släng det trasiga:

- Den där tröjan du inte använt på två år kommer du inte att använda i morgon heller, inte ens när du städar, konstaterar Estrid Bengtsdotter.

I köksskåpen finns ofta mycket man inte använder. Rensa ut de där finglasen som bara står där och samlar damm, eller börja använda dem. Man får använda de fina sakerna även till vardags!



Estrid Bengtsdotter berättar vad hon och vännerna gör för att hjälpa varandra att kasta saker:

- Vi ställer till med refuseringsparty. Den som behöver rensa ut hemma bjuder de andra på middag. Efter maten bärs det som ska sorteras in - allt från glas och tallrikar till lakan, handdukar, kläder och skor. Gästerna talar om i vilken hög föremålen ska ligga: Ha kvar, kasta, skänka bort eller nostalgi. Med nostalgi menas att föremålet får sparas i en nostalgilåda i källaren eller på vinden.

- En rejäl städning två gånger om året underlättar veckostädningen.

Planera in tid för städning precis som man planerar träningstid och matlagningstid, råder Estrid. Men själv städar hon mest på lust:

- Jag kan gå upp extra tidigt en fredagsmorgon och dammsuga - så är det fint när jag kommer hem och jag slipper göra det under helgen.



Sammanlagt en timme
i veckan lägger hon ned på att städa sin lägenhet på fem rum och kök:

- Jag är ingen pedant! Jag kan låta bli att dammsuga i två veckor också.

Det värsta med städning är att det fått en sådan tråkstämpel, menar Estrid Bengtsdotter. Många är uppvuxna med sura och trötta mammor som bestämde när det skulle städas, vem som skulle göra vad och hur. Och det kan gå i arv:

- Jag har en kompis vars man aldrig har använt deras tvättmaskin. Han får inte det. Hon tror att han ska bland ihop färgerna. De har två barn ihop. Jag frågade henne hur hon kunde skaffa barn ihop med en man som hon inte ens tror klarar att sköta en tvättmaskin!



Alla måste få vara med och städa - och göra det på sitt sätt! Lägg märke till när någon har städat hemma och beröm varandra!

Artikelförfattaren, som är en riktig städhatare, blev så inspirerad av mötet med Estrid Bengtsdotter att hon efteråt tvättade två fönster av bara farten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!