Vaccineringen kan ta ett halvår

I dag beslutar landstinget om man ska följa rekommendationen från SKL, Sveriges kommuner och landsting, att erbjuda gratis vaccination mot den så kallade svininfluensan, H1N1.Den stora frågan är hur många doser av vaccinet som kommer att kunna levereras till Norrbotten.

Gunnar Persson, ansvarig för den regionala sjukvården.

Gunnar Persson, ansvarig för den regionala sjukvården.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-08-25 06:00
Vid landstingsstyrelsens möte i dag ska det officiellt bestämmas om vaccineringen ska vara gratis, enligt rekommendatio-nen från SKL och enligt förslaget från landstingsrådet Kent Ögren (S).
- Med all sannolikhet kommer det att bli så. Sedan ska beslutet formellt tas av landstingsfullmäktige i oktober. Men det är mer en formalitet, säger Gunnar Persson, ansvarig för den regionala sjukvården.
Enligt honom ska vaccinet vara undersökt och godkänt innan vaccinationen startar.
Riskgrupperna först
De första att vaccineras är de som tillhör de prioriterade riskgrupperna: Personer med risk för allvarligt sjukdomsförlopp samt hälso- och sjukvårdspersonal i landstinget och kommunerna. När vaccineringen av dessa grupper är avslutad, enligt planerna i mitten av oktober, börjar den allmänna vaccineringen av Norrbottens befolkning.
Hur lång tid hela vaccineringskampanjen tar beror till stor del på hur många doser av vaccinet som kan levereras.
- Vi har fått beskedet att minst 19 000, alternativt 38 000, doser per vecka kan levereras. Om vi får 38 000 doser beräknas hela vaccineringen ta 13 veckor. Om vi får 19 000 doser per vecka beräknas det ta 26 veckor, ett halvår, säger Persson.
Förhoppningen är att så många som möjligt av länets drygt 249 000 invånare ska vaccinera sig.
- Då får vi naturligtvis den största samhällsmedicinska nyttan. Men en hundraprocentig vaccinering är orealistiskt att räkna med, säger Persson.
Planeringen i full gång
Enligt honom är nu primärvården fullt sysselsatt med den praktiska planeringen inför vaccinationskampanjen. En faktor som gör vaccinationerna extra tidsödande är att det krävs två vaccinationstillfällen, med tre veckors uppehåll, för ett fullgott skydd.
- Målsättningen är att vårdcentralerna ska klara detta med befintlig personal. Det kan bli nödvändigt att utöka öppettiderna till kvällar och helger för att hinna med. Men detaljplaneringen är ännu inte klar, säger Gunnar Persson.

Fotnot:
Information om influensan finns på webbsidan:
www.nll.se/nyainfluensan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!