Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus pressar varje februari upp siffrorna för vab, vård av sjukt barn, och månaden har i folkmun mer eller mindre bytt namn till "vabruari".
I februari förra året togs 680 000 vab-dagar ut i Sverige. Försäkringskassan räknar med en liknande nivå i år och är rustad för en arbetstopp.
– Det är full fart och det blir en del övertid för att klara att betala ut ersättningen i rätt tid, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson vid Försäkringskassan.
Många väljer också att "vobba", det vill säga att vara hemma med sjukt barn samtidigt som man jobbar hemifrån. Det är okej, men då kan aldrig vab-ersättning utgå.
– Ska man använda försäkringen får man inte jobba hemifrån. Då ska du vara hemma och ta hand om ditt barn och du ska avstå från jobb, det är grundregeln, säger Niklas Löfgren.
Han rekommenderar att man gör klart med arbetsgivaren i förväg, så att man är överens om vad som gäller om man tar med sig arbetsuppgifter hem.
– Jobbar jag hemifrån så ska jag också ha lön. Det kan vara svårare att i efterhand säga att man ska ha lön om arbetsgivaren säger att man har vabbat, säger Niklas Löfgren.
Har folk i allmänhet koll på reglerna?
– Jag hoppas och tror det. Vi gör ganska mycket kontroller om vi misstänker att de jobbar hemifrån och använder försäkringen samtidigt. Vi ringer då och kollar med arbetsgivaren om de har haft lön de dagarna. Stämmer det inte så är det minsta som händer att man blir återbetalningsskyldig.
Försäkringskassan kan även kontrollera bakåt i tiden. Uppdagas missbruk kan det leda till böter, eller i värsta fall fängelse om det är systematiskt.
– Det är en väldigt generös försäkring vi har, en av de bästa i världen, skulle jag vilja säga. Missbrukar man den så kan den försämras eller tas bort, vilket vore väldigt synd. Den möjliggör ju att ha barn och familj och ändå kunna jobba. Försäkringen är en viktig del av livspusslet på så sätt, säger Niklas Löfgren.
Här är nio vanliga frågor om vab:
Kan man vabba under föräldraledigheten?
Ja, om man har barn som ligger på sjukhus samtidigt som man är föräldraledig. Genom att vabba sparas föräldrapenningdagarna.
Hur många dagar kan man vabba utan läkarintyg?
Det är föräldern själv som avgör om barnet är sjukt eller inte, men från den åttonde dagen krävs läkarintyg.
Kan man vabba delar av arbetsdagen?
Ja, man kan vabba 75, 50, 25 eller 12,5 procent av en arbetsdag.
Kan man vabba under semestern?
Semesterdagar kan bytas mot ersättning för vab. Men bara för den som semestrar i Sverige eller i ett annat EU-land och om arbetsgivaren godkänner det. Arbetsgivaren ska också ändra semesterdagarna till vab-dagar.
Kan man ta ut vab samtidigt som man har studiemedel?
Nej, det är inte tillåtet. Därmot får man behålla studiemedlen de dagar man måste vara hemma och ta hand om barnet.
Kan man vabba när man är inskriven som arbetssökande?
Ja, ersättningen blir cirka 80 procent av a-kasseersättningen.
Kan mor- eller farföräldrar vabba?
Ja, regeln är att de måste ha ett jobb. Har de pension får de ingen ersättning från Försäkringskassan men får självklart behålla pensionen.
– Här ska man kanske tänka på hur gamla mormor och morfar är och hur god hälsa de har. Barnen är ju faktiskt sjuka och smittar, säger Niklas Löfgren.
Kan båda föräldrarna vabba samtidigt?
Nej, båda föräldrarna kan inte få ersättning för samma barn och tidsperiod.
Varför måste man göra både anmälan och sedan ansökan om ersättning för vab?
Anmälningsplikten kom till för att Försäkringskassan ska kunna åka ut och göra kontroller av att barnet verkligen är sjukt. I praktiken är det dock svårt att göra dessa kontroller och Försäkringskassan har framfört till regeringen en önskan om att förenkla förfarandet kring vab.
– Vi tycker ändå att vi har kommit långt när det gäller exempelvis mobila appar som har gjort det enklare att anmäla vab, säger Niklas Löfgren.