Det tror Eric Viktorsson, delägare i företaget Northpipe, med sin huvudsakliga verksamhet i Luleå och Gällivare.
– Även om Luleå kommun ligger långt framme då det gäller underhåll av VA-nätet, så kan det bli stopp i delar av nätet efter många års eftersatt underhåll. Om det kommer för mycket vatten på en gång kan det bli stopp i brunnarna eftersom det finns grus och annat där som hindrar vattnet att rinna, säger han.
Mycket av VA-nätet i Luleå är föråldrat och många ledningar är från 60- och 70-talet. Nya försäkringsregler gör att villaägarna får betala mer av kostnaderna för sitt VA-nät än tidigare. Det är försäkringsbolagen som tycker att VA-skador blivit för många och dyra.
– Efter många års eftersatt underhåll är VA-nätet som en tickande bomb. Det är en känslig fråga som många villaägare inte vill ta kostnaderna för. Livslängden för en ledning är 60-70 år och det är överskridet på många håll. Vi brukar säga att vi ligger 200 år efter när det gäller att förnya och underhålla VA-ledningarna, säger Eric Viktorsson.
Det finns dock en billigare variant för att underhålla ett föråldrat VA-nät än att gräva upp och byta ut rören.
– Det är som en strumpa som vi för in i rören och det kan förlänga livslängden för rören upp mot 100 år, säger Eric Viktorsson.
Ulrika Larsson, VA-strateg vid Lumire, Luleå kommuns bolag som har hand om VA-nätet, säger att dagvattenbrunnar och ledningar inte är dimensionerade för att klara skyfallsliknande regn.
– Brunnarna är dimensionerade för en viss mängd regnvatten: Vid stora regn, som skyfall, måste vattnet ledas undan på ytan. Där vi har möjlighet arbetar vi med att förändra vägarnas höjdförhållanden så att vattnet leds undan. Men det är inte alltid så enkelt att ändra på höjdförhållanden på vägarna. Brunnarna behöver också underhållas kontinuerligt genom att suga undan slam för att ha en bra funktion, säger hon.
Ulrika Larsson håller med om att förnyelsen av VA-nätet gått för långsamt tidigare.
– Men sedan några år har vi nu en plan för att komma ikapp det och vi jobbar hela tiden för att förbättra VA-nätet. Vi filmar och undersöker var behovet är störst och sedan prioriterar vi var vi ska göra insatser. Vi förbättrar en viss del av ledningsnätet varje år enligt planen. Det är inte alltid man måste gräva upp rören. Ett sätt är att jobba med schaktfri teknik, som den strumpa i ledningarna som du talar om som förnyar och förlänger livslängden på ledningarna, säger hon.