Uusihannu får kritik för sin skolkamp

Socialdemokraten Gustav Uusihannu får kritik från partikamrater för att han tar strid för Hertsöskolan. Men han sågar i sin tur kritiken: "Det är förgånget", säger han.

Går emot. Hertsöbon Gustav­ Uusihannu har startat en namninsamling för att högstadiet ska bli kvar på området, i stället för att eleverna ska flytta till Örnäset.

Går emot. Hertsöbon Gustav­ Uusihannu har startat en namninsamling för att högstadiet ska bli kvar på området, i stället för att eleverna ska flytta till Örnäset.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-09-27 15:31

Gustav Uusihannu som själv är uppvuxen på Hertsön i Luleå och arbetar på skolans fritidsgård är andre vice ordförande i landstingsfullmäktige och ledamot i styrelsen för Luleå arbetarkommun.

När skolan i Luleå ska genomgå en stor förändring föreslås bland annat klasserna 7-9 flyttas från Hertsön till Örnäset.

LÄS MER: Det sades under presskonferensen

Det ställer inte Gustav Uusihannu upp på. I lördags drog han igång en namninsamling för Hertsöskolan – och har på ett dygn fått ihop över 500 namn.

– Vi har gått till val på att minska klyftorna och prioritera Hertsön. Därför är det lätt för mig att som socialdemokrat kanalisera åsikterna som finns, och om inte jag hade gjort det hade någon annan gjort det. Det finns många aktörer som reagerar på det här, säger han.

LÄS MER: Än lever hoppet på Hertsöskolan

Men Uusihannus engagemang i frågan uppskattas inte av alla inom det socialdemokratiska partiet. Han uppger själv att han fått ta emot kritik. "Jag kallas av tunga politiker för icke lyssnande och beskylls för att inte leva upp till förväntningarna", skriver han på sin Facebook under söndagen.

Men han anser inte att han går emot partiet.

– Jag har reagerat på förslaget "Underlag för fortsatt utredning av Luleås skolor". Skolan konstaterar att de behöver få in mycket åsikter.

– Det är nu medborgarna ska engagera sig. Det är det här engagemanget som kan bidra till ett bra beslut i slutänden.

Han säger att det socialdemokratiska partiet behöver öppenhet och att det inte är farligt att tycka till.

– Jag är övertygad om partiet gynnas av det. Vi är ett folkrörelseparti.

Du tar kritiken med ro?

– Med viss ro, men jag väljer ändå att lyfta upp den med anledning av att det är lite förgånget. Det finns andra vägval att göra.

Varför tar du strid för just Hertsöskolan?

– Jag har vuxit upp här och kampanjat mycket i området, jag känner extra väl till vad vi har sagt i samråd med folk här ute.

Han hänvisar till att Hertsön har unika utmaningar i form av bland annat hög arbetslöshet, många lågutbildade och låg snittinkomst, därför är det ännu viktigare att skolan får vara kvar.

– Skolan och högstadiet är tryggheten. Det är kittet som håller området samman. Det är märgen.

Hur långt är du beredd att gå för att rädda Hertsöskolan?

– Jag kommer argumentera och påverka så långt det är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om