Johanna Jönsson är Centerpartiets migrationspolitiska talesperson och hon besöker Luleå nu den 2 maj. Hon menar att de ungdomar som har fått avslag på sin asylsansökan och nu riskerar att utvisas själva kan stoppa detta.
– De kan skriva verkställighetshinder om att få uppehållstillstånd för studier på den gamla gymnasielagen.
Johanna Jönsson påpekar att det glapp som finns i lagstiftningen som antogs förra sommaren gällande asylökande ungas möjlighet att få uppehållstillstånd för studier går att använda för att undkomma utvisning i det här läget. Den som får avslag på sin ansökan kan lämna in en ny och det kan, enligt Johanna Jönsson, göras hur många gånger som helst.
– Om man tittar på den senaste utvisningen från Göteborg så var det sex personer som valde att inte lämna in verkställighetshinder och som skickades till Afghanistan. De övriga blev inte utvisade. Det ska inte se ut så här egentligen, men rent praktiskt fungerar den lagen så.
Johanna Jönsson menar att det inte finns en politisk möjlighet att stoppa utvisningarna av de som kan komma att omfattas av den nya lagen, fram tills dess att den bir verklighet.
– Då hade vi behövt stifta en lag kring det och det hade tagit lika lång tid som att få fram den här lagen. Det som skulle kunna vara en möjlighet är om Migrationsverket bestämmer sig för att stoppa utvisningarna på grund av ett försämrat säkerhetsläge i Afghanistan.
Datumgränsen, den som innebär att endast de som ansökte om asyl i Sverige före den 24 november 2015, kommer att omfattas av lagen, har kritiserats hårt, inte minst från Centerpartiets håll.
– Gränsen är problematisk. Det kan ju finnas syskon som kom till Sverige samtidigt, men där bara den ena hann registreras före den 24 november.. Man gjorde ju en liten justering av lagförslaget där man skrev in att det ska räcka med att det finns en anteckning av någon på Migrationsverket om att man har kommit före det datumet. Men det är allt som har gjorts.
Missuppfattningarna om vad lagen innebär är enligt Johanna Jönsson många, en vanlig felaktig tolkning är att den bara skulle omfatta afghaner.
– Sedan får vi också höra att Centerpartiet har gett efter för lobbying, men det här har vi sagt länge. I Migrationsöverenskommelsen från 2015 gjordes ett undantag där minderåriga barn skulle få permanent uppehållstillstånd. Det är vår utgångspunkt. Vi tycker inte att det är långa handläggningstider som ska bli avgörande. Är man minderårig och saknar familj här så har samhället ett särskilt ansvar.