Joel Bucht, 38 år är ursprungligen från Haparanda, och, jo hans morbror är Sveriges mest kände Bucht, före detta landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.
Joel Bucht har haft många intressanta arbeten under sin karriär. Han har bland annat sålt glass i Norge och varit sopåkare innan han för tolv år sedan började i kundtjänsten på Telia, som många andra.
– Så är det, många startar på kundtjänst och det är också en stor del av vår verksamhet i Luleå, säger Joel Bucht och nämner tre ben som Telia Luleå står på:
– Privat kundtjänst och support. Detsamma för företag tillsammans med ett antal specialistområden inom ICT, bland annat it-säkerhet via dotterbolaget Telia Cygate är mycket mer än bara uppkoppling, säger Joel Bucht.
Han säger att det primära i Luleåkontorets arbete är att hjälpa Telias svenska kunder och företag med support och rådgivning.
Joel Bucht säger att han är mycket glad över att arbeta på Telia.
– Jag är en Telian med stolthet. Jag får en viss familjekänsla över att jobba här, säger Joel Bucht.
Det har ju stormat en del mot Telia. Huvudskälet har ofta varit att kunderna inte kommer fram i växeln.
– Absolut, så är det bitvis. Vi försöker i så stor utsträckning som möjligt bemanna efter de toppar och dalar som kan uppstå. Men ibland är det fler än vanligt som kontaktar oss. Senaste stormen var när Viaplay försvann för cirka en miljon av våra tv-kunder. Nu har det löst sig och Viaplay är tillbaka i vårt utbud. Andra anhopningar i växeln är slutet på varje månad när fakturorna ska betalas. I de flesta fall går det också bra att använda sig av våra digitala kanaler för att få svar på sina frågor.
Telekombolagen Telia har, enligt SvD Näringsliv, dragit på sig ett stort antal anmälningar under året. Långa väntetider, felaktiga fakturor och svårighet att säga upp avtal har retat upp kunderna. Telia hamnar på andra plats på listan gällande de tio mest anmälda företagen 2021 med 513 anmälningar.
Att Telia är en stabil spelare på marknaden är att många anställda stannar på företaget. Marianne Köhler är exempel på det.
– Jag började här som timanställd på kundtjänst för 26 år sedan. Jag har arbetat mig upp genom att ha olika tjänster genom åren och i dag jobbar jag som teamledare för 16 personer som sysslar med bland annat administrativ support samt butikerna vi har, säger Marianne Köhler.
Hon säger att hon arbetar med trevliga människor och en bra ledargrupp, hon stortrivs.
Maria Drugge är en annan med lång erfarenhet som anställd på Telia. Sedan några år är hon deltidsanställd då hon en del av tiden arbetar fackligt inom Seko-klubben på Telia. Hon är även huvudskyddsombud. Den här dagen raggar hon nya fackmedlemmar till Seko genom att bjuda på glögg i foajén.
– Jag trivs på Telia, det en bra arbetsmiljö här, säger Maria Drugge.
Inga hårda fackliga strider med andra ord?
– Pandemin var kämpig men den är ju över nu, säger hon.
Kuriren fick inte komma längre in i huset än till matsalen där Marianne Köhler och hennes teamledarkollegor just bjudit sin personal på frukost. Ingen utomstående person får komma längre in i Teliahuset på grund av stränga restriktioner av säkerheten.
Det spektakulära Teliakontoret har fångat mångas uppmärksamhet där byggnaden reser sig mot skyn med sina åtta våningar vid Luleås västra infart. Byggnaden invigdes 2016, och blev snabbt ett av Luleås mest kända landmärken. Taket på fastigheten för tankarna till en slalombacke eftersom taket lutar kraftigt och dessutom är doserat, vilket var en utmaning i byggskedet. Ytskiktet på taket består av gräs, nu snö. Färgsättningen på fasaden är en kombination av 18 olika kulörer.
När Telia flyttade verksamheten i Stockholm från Farsta till Solna blev det möbler över. Det kändes viktigt att hantera dem på ett hållbart sätt och det var där idén om återbruk växte fram. Kontoret i Luleå är nu inrett med återvunna möbler som fått helt nytt liv. En del möbler har snyggats till med nya tyger eller ytor.
Andra har genomgått en totalrenovering och byggts om helt och fått nya funktioner.
Kabeltrummor har gjorts om till bord, gamla skrivbord har kapats och satts samman igen och fått nytt liv.
– Nära 90 procent av alla möbler i huset är återvunnet. Vi satsar stort på hållbarhet, och även byggnaden har en hög miljöcertifiering, säger Joel Bucht.
Så, Telia anser sig vara teknikpionjärer och har ägnat de senaste 160 åren åt att digitalisera samhället. I dag har Telia cirka 20 000 anställda i Sverige som förser 25 miljoner kunder i Norden och Baltikum med digital infrastruktur och digitala tjänster som utgör själva grunden för den digitala värld som alla lever i.
Telia ser sig själva som navet i det digitala ekosystemet och kopplar upp individer, familjer, företag och samhällen, och ger dem tillgång till kommunikations-, ICT- och underhållningstjänster.
– Vi är övertygade om att ett uppkopplat liv är ett bättre liv, säger Joel Bucht.
Telia Company
Antalet medarbetare: cirka 500
Verksamheten i Luleå består av Telia Cygate (spjutspets inom IT-tjänster inom lokala nät, säkerhet och moln), Telia Företag och infra (nätorganisation) samt kundservice.
Fakta Telia Companys kontor i Luleå: Invigdes i december 2016. 7 200 kvadratmeter. 86% av inredningen är återbruk. Nominerade till Sveriges snyggaste kontor 2017.
Källa: Telia